Akara, nigeriansk fritterad bönmos

Foto: Chef Lola´s Kitchen

Akara, nigeriansk fritterad bönmos

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Black Eye torkade

350.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Habanero

1.0 

styck

Salt

 

 

Vatten

0.5 

dl

Frityrolja till fritering

 

 

 

Tillval:

 

Buljongtärning

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

Fritös >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 14

Recept: 1251 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 1%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 176 gram)

Ingredienser

Visa:

Black Eye torkade 350.0 gram 94%

Gul lök 1.0 styck 4%

Habanero 1.0 styck 1%

Salt 0%

Vatten 0.5 dl 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Tillval:

Buljongtärning 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Fritös > Äts ej

Tillagning (30 min + 8 tim )

Se film, klicka på "Lola´s Kitchen" under bilden.

  1. Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natt. Eller använd burkbönor.
  2. Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare 3–5 minuter med vatten till en slät och luftig smet. Det är viktigt att smeten blir luftig. Använd visp mot slutet för att få den riktigt fluffig.
  3. Finhackad lök. Kärna ur och finhacka habanero. Mixa och vispa mer detta i smeten.
  4. Tillval: I filmreceptet tillsätts en buljongtärning upplöst i lite vatten.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Klicka ner klumpar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om.
  7. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Kockens kommentar

Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.

Akàrà (Yorubaspråket = bröd) ) är friterad bönmos av black eyebönor, en motsvarighet till orientaliska falafel (se dito recept). Klassisk mat i Västafrika från Gambia till Nigeria. Förekommer även i det brasilianska köket (acarajé), dit det fördes med slavhandeln från Afrika. Bollarna smaksätts på olika sätt efter tycke och tillgång.

Alternativ

Falafel

Fler recept inom Friterat grönt

Liknande recept som Akara, nigeriansk fritterad bönmos