Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1251 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 1%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Black Eye torkade 350.0 gram 94%
Gul lök 1.0 styck 4%
Habanero 1.0 styck 1%
Salt 0%
Vatten 0.5 dl 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Tillval:
Buljongtärning 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Lola´s Kitchen" under bilden.
- Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natt. Eller använd burkbönor.
- Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare 3–5 minuter med vatten till en slät och luftig smet. Det är viktigt att smeten blir luftig. Använd visp mot slutet för att få den riktigt fluffig.
- Finhackad lök. Kärna ur och finhacka habanero. Mixa och vispa mer detta i smeten.
- Tillval: I filmreceptet tillsätts en buljongtärning upplöst i lite vatten.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Klicka ner klumpar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om.
- Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
Kockens kommentar
Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.Akàrà (Yorubaspråket = bröd) ) är friterad bönmos av black eyebönor, en motsvarighet till orientaliska falafel (se dito recept). Klassisk mat i Västafrika från Gambia till Nigeria. Förekommer även i det brasilianska köket (acarajé), dit det fördes med slavhandeln från Afrika. Bollarna smaksätts på olika sätt efter tycke och tillgång.
Alternativ
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Akara, nigeriansk fritterad bönmos
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan