Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 35

Kcal / portion: 12

GBR (GI) / port: 0
Recept: 12 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Persilja 1.0 knippe 100%
Frityrolja till fritering Äts ej
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Hushållspapper Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min )
Den ovane friterararen bör läsa > Så friterar man. Friterad persilja är ett utmärkt gott tillbehör till friterad mat. Friteringen bör ske så nära servering som möjligt så att persiljan behåller sin krispighet. Krispigheten försvinner ganska fort.
- Skölj persilja och torka av noga, fuktiga grönsaker sprätter extra mycket i het olja. Persiljan kan friteras med stjälkar, eller så repar man av bladen och friterar utan stjälkar (= elegantare, godare).
- Mise en place: Var väl förbered med tång, hålslev, salt i en skål (bäst är att salta med fingrarna) och utlagt hushållspapper för fettavrinning. Det går mycket fort att fritera persilja och de bränns snabbt vid.
- Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i persiljan i den heta oljan. Det tar cirka 30 sekunder att fritera. Det kommer att fräsa ordentligt, akta för sprätt. När det slutat fräsa är persiljan färdig. Tryck gärna ner dem i oljan med hålslev så att de bränns runt om. Man kan också vända dem med tång.
- Var beredd med tång eller hålslev att plocka ur persiljan när färgen mörknat och de blivit krispiga, det kan ta lite olika tid för bitarna. Lägg på hushållspapper och salta lätt med fingrarna.
- Plocka bort svartbränd persilja. Garnera huvudrätten och servera snarast.
Kockens kommentar
Friterad persilja passar i stort sett till all friterad mat, förutsatt att den konsumeras omgående. Klassiskt tillbehör till friterad camembert med hjortron (se dito recept). Läs mer > Så friteras grönsaker.Passar till
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Friterad persilja
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan