Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 79
Kcal / portion: 27
GBR (GI) / port: 3
Recept: 106 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Palsternacka 200.0 gram 100%
Frityrolja till fritering Äts ej
Salt 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Hålslev > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och skiva rotfrukten till exempel med en potatisskalare eller osthyvel. Försök få långa och jämntjocka skivor. Varierar skivornas tjocklek blir de klara olika fort.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera cirka 1 minut tills skivorna fått lätt brun yta. Fritera lite i taget. Vänd dem gärna i grytan för undersidan bräns något mer.
- Ta ur med hålslev eller tång allteftersom de blir klara och låt rinna av på hushållspapper. Lättsalta.
Kockens kommentar
Använd de friterade rotfruktsskivorna som snacks eller som tillbehör och dekoration av mat. Använd av säkerhetsskäl helst en elektrisk fritös eller en ugnstermometer. Har man inte detta sätter man oljan på högsta värmen och testar med en skiva vitt bröd i kastrullen för att se om det fräser. Den skall bli svartbränd på en minut. Börjar oljan sprätta sänker man värmen. Läs mer > Om fritering.
Passar till
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan