Banandumplings, banankroketter

Foto: Film: Ndudu by Fafa, plantain akara

Banandumplings, banankroketter

Lägg till ingredienser

Sats ā 12 bitar: 1

Kokbanan omogen

1.0 

styck

Vårlök

1.0 

styck

Äggula

1.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Chilifrukt grön

3.0 

styck

Bakpulver

0.5 

tsk

Salt

 

 

Frityrolja (rapsolja)

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bananer >

 

 

Om fritering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 114

Kcal / portion: 336

GBR (GI) / port: 24

Recept: 336 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 294 gram)

Ingredienser

Visa:

Kokbanan omogen 1.0 styck 45%

Vårlök 1.0 styck 2%

Äggula 1.0 styck 15%

Chilifrukt röd 1.0 styck 2%

Chilifrukt grön 3.0 styck 7%

Bakpulver 0.5 tsk 1%

Salt 0%

Frityrolja (rapsolja) 0%

 

Kockskolan:

Om bananer > Äts ej

Om fritering > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Ndudu by Fafa" under bilden ovan.

  1. Skala och finriv kokbanan. Dessertbanan kan användas men bör då vara ganska omogen. Mosa det rivna kletig massa.
  2. Finhacka vårlök och chilifrukt. Blanda detta med banansmeten. Tillsätt äggula, lite salt och eventuellt bakpulver (se kommentar). Rör om till jämn smet. 
  3. Hetta upp frityrolja till cirka 190°C. Läs mer > Så friterar man.
  4. Fritera: Klicka ut matskedsstora klickar smet ner i het olja. Fritera cirka 10 minuter tills gyllenbruna. Vänd på bullarna flera gånger så att de jämnt stekta runtom. 
  5. Ta ut med hålslev och lägg på plåt med hushålls­papper för att rinna av och svalna. Servera dem varma som snacks eller som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från filmen. Kocken experimenterar med lite bakpulver och bikarbonat i smeten för att se om bullarna blir luftigare av detta.

Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.

Alternativ

Kokospanerad friterad banan

Fler recept inom Friterat grönt

Liknande recept som Banandumplings, banankroketter