Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 114

Kcal / portion: 336

GBR (GI) / port: 24
Recept: 336 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kokbanan omogen 1.0 styck 45%
Vårlök 1.0 styck 2%
Äggula 1.0 styck 15%
Chilifrukt röd 1.0 styck 2%
Chilifrukt grön 3.0 styck 7%
Bakpulver 0.5 tsk 1%
Salt 0%
Kockskolan:
Om bananer > Äts ej
Om fritering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Ndudu by Fafa" under bilden ovan.- Skala och finriv kokbanan. Dessertbanan kan användas men bör då vara ganska omogen. Mosa det rivna kletig massa.
- Finhacka vårlök och chilifrukt. Blanda detta med banansmeten. Tillsätt äggula, lite salt och eventuellt bakpulver (se kommentar). Rör om till jämn smet.
- Hetta upp frityrolja till cirka 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Klicka ut matskedsstora klickar smet ner i het olja. Fritera cirka 10 minuter tills gyllenbruna. Vänd på bullarna flera gånger så att de jämnt stekta runtom.
- Ta ut med hålslev och lägg på plåt med hushållspapper för att rinna av och svalna. Servera dem varma som snacks eller som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från filmen. Kocken experimenterar med lite bakpulver och bikarbonat i smeten för att se om bullarna blir luftigare av detta.Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.
Alternativ
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Banandumplings, banankroketter
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan