Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1047 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Kikärter torkade 3.0 dl 86%
Gul lök 1.0 styck 5%
Vitlök 2.0 klyftor 2%
Persilja finhackad 0.5 dl 0%
Kikärtsmjöl 2.0 msk 6%
el. vetemjöl 0%
Bakpulver 1.0 tsk 1%
Spiskummin mald 1.0 tsk 1%
Kajennpeppar mald 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vatten 2.0 msk 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Passar till:
Pitabröd 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Hålslev > Äts ej
Glasskopa > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Food wishes" under bilden.
- Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten och låt stå över natt, eller gärna i två dygn. Låt rinna av väl, låt torka en stund.
- Mixa: Grovhacka persilja. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg kikärter, lök persilja, mjöl, bakpulver, vatten och kryddor enligt smak i en matberedare eller använd stavmixer. Pulsmixa tills finfördelat, men inte till fin puré.
- Ställ smeten i kylskåp i 1-2 timmar.
- Forma: Forma jämna pingpongbollstora bullar med fuktiga händer. För rundare och jämnstor form kan en glasskopa användas.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i några bullar i het olja och fritera dem till fin brun och krispig skorpa. Det tar cirka 5 minuter. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Servera dem varma som snacks med god sås, eller som tillbehör till mat. Klassiskt på en mezetallrik.
Alternativ: Smeten kan formas till platta bullar och stekas i panna med het olja. Fungerar bättre som ingrediens i pitabröd tillsammans med andra ingredienser.
Kockens kommentar
Det finns många varianter av falafel. Konserverade kikärter kan användas, men är lite för lösa för att ge bra falafels. Blötlagda andra bönor kan användas som bondbönor och black-eyebönor (se recept > Akara). Det går bra att använda vetemjöl, men kikärtsmjöl passar till glutenallergiker. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.Falafel (från arab. filfil = peppar) är klassisk mat från Mellanöstern, troligtvis med ursprung från Egypten. Säljs mycket som gatumat. Serveras ofta i ett pitabröd tillsammans med grönsaker, pickles och smakrik, krämig sås. Klassisk till meze (plockmat). Malmö har utsett sig till falafelns huvudstad i Sverige.
Alternativ
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan