Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar

Foto: Food Wishes, falafel

Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar

Lägg till ingredienser

Antal styck: 12

Kikärter torkade

3.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Persilja finhackad

0.5 

dl

Kikärtsmjöl

2.0 

msk

el. vetemjöl

 

 

Bakpulver

1.0 

tsk

Spiskummin mald

1.0 

tsk

Kajennpeppar mald

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Vatten

2.0 

msk

Frityrolja till fritering

 

 

 

Passar till:

 

Dippsås >

 

 

Pitabröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

Fritös >

 

 

Hålslev >

 

 

Glasskopa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1047 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 63 gram)

Ingredienser

Visa:

Kikärter torkade 3.0 dl 86%

Gul lök 1.0 styck 5%

Vitlök 2.0 klyftor 2%

Persilja finhackad 0.5 dl 0%

Kikärtsmjöl 2.0 msk 6%

el. vetemjöl 0%

Bakpulver 1.0 tsk 1%

Spiskummin mald 1.0 tsk 1%

Kajennpeppar mald 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Vatten 2.0 msk 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Passar till:

Dippsås > %

Pitabröd 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Fritös > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Glasskopa > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Food wishes" under bilden.

  1. Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten och låt stå över natt, eller gärna i två dygn. Låt rinna av väl, låt torka en stund.
  2. Mixa: Grovhacka persilja. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg kikärter, lök persilja, mjöl, bakpulver, vatten och kryddor enligt smak i en matberedare eller använd stavmixer. Pulsmixa tills finfördelat, men inte till fin puré.
  3. Ställ smeten i kylskåp i 1-2 timmar.
  4. Forma: Forma jämna pingpongbollstora bullar med fuktiga händer. För rundare och jämnstor form kan en glasskopa användas.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Lägg i några bullar i het olja och fritera dem till fin brun och krispig skorpa. Det tar cirka 5 minuter. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  7. Servera dem varma som snacks med god sås, eller som tillbehör till mat. Klassiskt på en mezetallrik.

Alternativ: Smeten kan formas till platta bullar och stekas i panna med het olja. Fungerar bättre som ingrediens i pitabröd tillsammans med andra ingredienser.

Kockens kommentar

Det finns många varianter av falafel. Konserverade kikärter kan användas, men är lite för lösa för att ge bra falafels. Blötlagda andra bönor kan användas som bondbönor och black-eyebönor (se recept > Akara). Det går bra att använda vetemjöl, men kikärtsmjöl passar till glutenallergiker. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.

Falafel (från arab. filfil = peppar) är klassisk mat från Mellanöstern, troligtvis med ursprung från Egypten. Säljs mycket som gatumat. Serveras ofta i ett pitabröd tillsammans med grönsaker, pickles och smakrik, krämig sås. Klassisk till meze (plockmat). Malmö har utsett sig till falafelns huvudstad i Sverige.

Alternativ

Akara, nigeriansk friterad bönmos

Fler recept inom Friterat grönt

Liknande recept som Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar