Gul lök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gul lök

(portogisisk lök, spansk lök, Så tillagas gul lök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning yellow onion

Fransk översättning oignon jaune

Italiensk översättning cipollo gialle

Tysk översättning gelbe Zwiebel

Spansk översättning cebolla blanca

Gul lök är en variant av kepalöken (matlök) och den mest odlade av alla lökväxter. Står det bara "lök" i receptet avses vanligtvis gul lök. Små lökar kallas ofta för steklök, buntlök eller knipplök. Skalet är lätt gult med ljusgröna och rödrosa inslag. Lökköttet kan i ytterbladen ha lätt gröngul ton men är gräddvita längre in. Traditionellt får gul lök som skall lagras ligga kvar ute till det yttre skalet torkat ut. Skalet fungerar som skydd mot stötar och angrepp. Samtidigt utvecklas en del smak och nyttigheter.

  • Vikt: Gul lök sorteras i diameterstorlek: Små 25-40 mm, medel 40-55, medelstora 55-70, stora över 70 mm.
    Normalvikt i butik 150 gram (100-200g). Vikt överenstämmer inte helt med diameter pga varierande lökform.
  • Smak: Rå lök har skarp smak, vilket kan mildras om hackad lök får ligga i kallt vatten i cirka 15 minuter. Gul lök är en utmärkt steklök för den har fast kött, är rik på sötma, smakämnen och glutaminsyra (umami).
  • Alternativ: Rödlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning/säsong: Säljs lättorkad året om, eftersom den kan vinterlagras. Efter skörd torkas den med varmluft (30°C) i 10-20 dygn. När torkningen är klar lagras den kallt. Säsong svenskodlad juli till februari. Rostad lök på burk säljs året om.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.
  • Optimal lagring: Lätttorkad lök förvaras i temperatur -2 till 0°C, luftfuktighet 75-85%, lagringstid 5-9 månader.

Lökpulver är lök i pulverform.

Produktion/import: År 2008 skördades 33.000 ton gul och röd lök i Sverige (65% i Skåne, 25% i Kalmar Län). Källa: Jordbruksverket. Importeras i mars-maj från Holland och under juni från Nya Zeeland.


SÅ ANVÄNDS GUL LÖK

Gul lök är den mest använda löken. Den används som smaksättare på allehanda sätt och passar till de flesta maträtter rå eller tillagad. Hackad rå lök är nästintill oumbärligt till vissa rätter som råbiff och löjromstoast. Används rå eller rostad i sallader. Hel lök, i synnerhet unga primörer, kan kokas och serveras som tillbehör, eller som ensamrätt med smör eller hollandaisesås till. Den kan ungslagas t.ex. fylld med färs. Skivad fräses eller bryns löken i matfett för att ge smak åt anrättningar. Lök ingår i många soppor, grytor, gratänger och inläggningar. Friterade lökringar är den delikatess. Gul lök är god att rosta (torrsteka) och använda som krydda.

Klassiska lökrätter:

  • Löksoppa innehållande gul lök, vitlök, gärna lite vin och socker samt kryddor. Till soppan serverar man vitt bröd med god hårdost. Se recept.
  • Färserade lökdolmar, dvs urgröpt lök som fylls med köttfärsblandning och sean ugnslagas. Se recept > Lökdolmar på norskt vis.
  • Friterade lökringar är klassiskt tillbehör.


SÅ TILLAGAS GUL LÖK

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, ljusbruna skalet och eventuellt också det första inre grönaktiga, samt ofräscha skaldelar. proffsen hackar lök se You Tube-länk nedan. Läs mer > Så hackas och steks lök; > Melker Andersson hacka lök (länkar nederst).

Rå och blancherad lök: Skala och finhacka löken. Vill man mildra smaken kan den först blancheras, dvs lättkokas en kort stund och sedan kylas av i kallt vatten.

Kokt lök: Skalad gul lök kan kokas hel eller i klyftor.

Koktid: Späd, färsk smålök och lök i klyftor kokas 3-6 minuter. Äldre stor, hel lök i 10-20 minuter.

Stekt lök: Skivad eller hackad lök fräses eller bryns i matfett. Lök bör fräsas i 10 minuter eller mer på låg värme för att bli glansig och få fyllig sötaktig smak. Ibland önskas brynt lök t.ex. s.k. ångbåtslök. Löken stekes i högre värme (brynes) tills den fått brun färg utan att ha bränts. Läs mer > Så hackas och steks lök.

Bräserad lök: Lök bräseras ofta t.ex. när den ingår i soppor eller grytor. Vanligen fräses löken lätt i lite smör utan att brännas, innan den sedan kokas.

Ugnslagad lök: Lök ingår som smaksättare i många rätter som ugnslagas t.ex. gratänger. Oftast fräses löken innan den tillsätts i anrättningen. Hel lök kan också anrättas i ugn. Den förkokas lämpligen i cirka 15 minuter innan ugnslagningen, som sker runt 150ºC i en timme eller mer. Unglagad lök är god att "glasera". 15 minuter innan den är färdig toppar man med lite olja och socker.

Grillad lök: Lök kan stekas på en utegrill. Bör då lämpligen förkokas i 15 minuter och/eller tillagas insvept i folie. Bränt skal tas bort före servering.

Friterad lök: Lökringar doppas i frityrsmet och friteras i het olja (190°C) någon minut tills de fått lätt brun färg. Se recept > Friterade grönsaker.

Läs mer

Rostad lök

Inlagd lök, syltlök

Om stekning

Om fritering

Så hackas och steks lök

You Tube: Melker Andersson hackar lök

Recept med Gul lök

Det finns 778 recept med Gul lök