(gul lök, portugisisk lök, spansk lök, Så används gul lök)
Latin: Allium cepa
yellow onion, brown onion, sweet onions
oignon jaune, oignon paille
cipollo gialle
gelbe Zwiebel
cebolla amarilla
Gul lök är en sortvariant av kepalök och den mest odlade av varianterna (läs mer > Kepalök, matlök). Står det bara "lök" i receptet avses vanligtvis gul lök. Skalet är lätt gulbrunt med ljusgröna och rödrosa inslag. Ytterskalet mörknar när löken torkar och kallas därför också brun lök till exempel i USA. Traditionellt får gul lök som skall lagras ligga kvar ute tills det yttre skalet blivit torrt som papper. Skalet fungerar som skydd mot stötar och angrepp. Samtidigt utvecklas en del smak och nyttigheter. Lökköttet kan i ytterbladen ha lätt gröngul ton men är gräddvitt längre in. En variant av gul lök har blekgult skal och mildare smak. Ej lika vanligt förekommande men finns till exempel i USA där den kallas sweet onion (söt lök). Se film, klicka på "GrowVeg" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS GUL LÖK
Gul lök har kraftigast smak av de olika varianterna kepalök och den som blir sötast när löken blir uppvärmd, till exempel mjukstekt i smör. På grund av den starka löksmaken används den inte så ofta rå i till exempel sallader, men kan passa till exempel skivad i en smakrik hamburgare och hackad till råbiff. Flitigt använd i piroger, gratänger och köttfärsrätter (se t.ex. recept Shepherds paj och Lökdolmar på norskt vis). Den är god att rosta (läs mer > Rostad lök) eller fritera (se recept > Friterade lökringar). Given ingrediens i klassisk löksoppa (se dito recept). Används som smaksättare i kokspad till kött. Läs mer > Kepalök, matlök.