Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 214
Kcal / portion: 1010
GBR (GI) / port: 10
Recept: 4039 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammfärs 850.0 gram 52%
Gul lök 1.0 styck 1%
Champinjoner 150.0 gram 1%
Morot 1.0 styck 1%
Blekselleri 1.0 stjälk 0%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Vatten 1.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Worcestershiresås 1.0 msk 0%
Potatis mjölig sort 1.1 kilo 20%
Matolja (rapsolja) 1.0 dl 20%
Äggula 2.0 styck 3%
Kockskolan:
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och koka potatis tills den blir mjuk.
- Skala och hacka lök. Skiva champinjoner. Skala och skiva morot. Skiva selleri.
- Fräs lök och champinjoner i smör på medelvärme några minuter. Tillsätt morot och selleri. Fräs ytterligare några minuter.
- Tillsätt lammfärs och fördela med en trägaffel. Stek tills färsen har fått färg.
- Slå på vatten, fond, tomatpuré, vetemjöl och worcestershiresås. Salta och peppra. Låt koka några minuter till köttfärssåsen blir torr.
- Mosa potatisen. Tillsätt matolja, äggulor, salt och peppar. Mosa ihop.
- Lägg färsen i en ugnsfast form. Bred ut potatismoset över. Var noga så att moset når ända ut till kanterna. Grädda i ugn cirka 25 minuter.
Kockens kommentar
Detta är en gammal brittisk klassiker. Rätten har lagats sen 1700-talet. Pajen går också att laga med nötfärs och kallas då Cottage Pie. Pajen kan med fördel frysas. Frys portionsstora bitar i lådor. Ta ut och värm vid behov.
Alternativ
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Shepherds pie - Fåraherdens paj
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan