Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 872

GBR (GI) / port: 10
Recept: 3487 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 10%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Nötfärs 850.0 gram 44%
Gul lök 1.0 styck 2%
Champinjoner 150.0 gram 1%
Morot 1.0 styck 1%
Blekselleri 1.0 stjälk 0%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Vatten 1.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Worcestershiresås 1.0 msk 0%
Potatis mjölig sort 1.1 kilo 23%
Matolja (rapsolja) 1.0 dl 23%
Äggula 2.0 styck 3%
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och koka potatis tills den blir mjuk.
- Skala och fintärna lök, morot och selleri. Tärna champinjoner.
- Fräs lök och champinjoner i smör på medelvärme några minuter. Tillsätt morot och selleri. Fräs ytterligare några minuter. Lägg åt sidan.
- Fräs färs i smör och fördela med en trägaffel. Stek tills färsen har fått färg.
- Slå på vatten plus fond, tomatpuré, vetemjöl och worcestershiresås. Salta och peppra. Låt koka några minuter till köttfärssåsen blir torr. Blanda med hacket.
- Mosa potatisen. Tillsätt matolja, äggulor, salt och peppar. Mosa ihop.
- Lägg färsen i en ugnsfast form. Bred ut potatismoset över. Var noga så att moset når ända ut till kanterna.
- Grädda i ugn cirka 25 minuter.
Kockens kommentar
Detta är en gammal brittisk klassiker. Pajen går också att laga med lammfärs och kallas då Shepherds Pie. Pajen kan med fördel frysas. Frys portionsstora bitar i lådor. Ta ut och värm vid behov.
Alternativ
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Cottage pie, engelsk nötfärspaj
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan