Kålruletter, norska kåldolmar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kålruletter, norska kåldolmar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkålsblad

18.0 

st stora

Nötfärs

600.0 

gram

Mjölk

3.5 

dl

Potatismjöl

4.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Muskot riven

3.0 

krm

Matfett till ugnsform

 

 

Tandpetare

 

 

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten

1.0 

dl

Grädde

2.0 

dl

Sojasås

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om dolmar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Blond

Ljus medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 982

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3926 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 760 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitkålsblad 18.0 st stora 7%

Nötfärs 600.0 gram 28%

Mjölk 3.5 dl 5%

Potatismjöl 4.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Muskot riven 3.0 krm 0%

Matfett till ugnsform 0%

Tandpetare %

 

Sås:

Smör normalsaltat 2.0 msk 5%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Vatten 1.0 dl 0%

Grädde 2.0 dl 18%

Sojasås 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 14%

Lingonsylt konserverad 4.0 dl 17%

 

Kockskolan:

Om dolmar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Lätta av kålblad från huvudet. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Alternativt koka hela kålhuvudet, vilket gör det lättare att få av bladen utan att bryta dem.
  2. Sätt ugnen på 160°C.
  3. Skala och koka pottis i lättsaltat vatten.
  4. Blanda färs med mjölk, potatismjöl, salt och muskot. Lägg en stor matsked smet på varje blad och vik ihop till små paket och fäst med en tandpetare.
  5. Lägg ruletterna i en smord ugnsfast form med hög kant eller i en gryta. Fyll på med kokande vatten. Tillaga i ugn i cirka 30 minuter.
  6. Sås: Smält smör i en stekpanna och vispa ner mjöl. Tillsätt kalvfond, vatten, grädde och soja. Låt såsen koka på medellåg värme i cirka 3 minuter, tills lätt simmig. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Alternativ

Kåldolmar

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Kålruletter, norska kåldolmar