Kålpudding, klassisk svensk husmanskost

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kålpudding, klassisk svensk husmanskost

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkål ansad

0.5 

huvud

Gul lök

1.0 

st stor

Köttfärs

600.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Matfett till stekning

60.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Sirap

1.0 

msk

HP-sås

2.0 

tsk

Vatten

2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Lingonsylt rårörda konserv

6.0 

dl

Stor ugnsform >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santa Ana Two Vineyards Malbec

Smakrikt rött vin
Pris: 225 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 11

Recept: 3143 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 564 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitkål ansad 0.5 huvud 8%

Gul lök 1.0 st stor 2%

Köttfärs 600.0 gram 37%

Ägg 2.0 styck 4%

Matfett till stekning 60.0 gram 14%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Sirap 1.0 msk 2%

HP-sås 2.0 tsk 0%

Vatten 2.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Lingonsylt rårörda konserv 6.0 dl 32%

Stor ugnsform > Äts ej

 

Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Om pudding > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 175-200C.
  2. Förbered: Ta bort stockdelen på kålhuvudet. Skär i strimlor eller grovhacka. Skala och finhacka lök.
  3. Fräs löken glansig i smör på medelvärme, cirka 5 minuter utan att bränna. Lägg åt sidan.
  4. Fräs kål på lite högre värme i rikligt med smör utan att bränna. Stek cirka 5 minuter i omgångar. Rör om och vänd flera gånger.
  5. Blanda kål och lök. Klassiskt är att smaksätta med lite sirap, men vi tycker att det räcker med sötman i löken.
  6. Färs: All slags färs går bra. Blanda färs och ägg till en halvlös gegga. Tillsätt vatten vid behov, men vätskan från äggen brukar räcka. Salta och peppra och smaksätt enligt eget tycke. HP-sås ger lite stuns åt anrättningen, men är inte klassiskt.
  7. Lägg hälften av kålet i en ugnssäker form. Bred över färs och täck med kål.
  8. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter. Kålet på toppen får gärna bli lite brynt på ytan men inte svartbränd.

Kockens kommentar

Puddingen kan blandas upp med kokt ris eller risgryns­gröt. Om man byter ut kål mot lök, får man en lökpaj. Timjan i färsen ger "sydlänsk" smak. Kålpudding är enkel att göra och går utmärkt att frysa. Skär puddingen i portionsbitar, förpacka och frys in.

Näring: Notera att lingonsylten utgör 38% av kalorimängden. Dom flesta tar dessutom mer lingon än vad som anges i receptet. Ett alternativ är att bara servera råfrysta lingon till. Syrligt och gott! 

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Kålpudding, klassisk svensk husmanskost