Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 11
Recept: 3143 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vitkål ansad 0.5 huvud 8%
Gul lök 1.0 st stor 2%
Köttfärs 600.0 gram 37%
Ägg 2.0 styck 4%
Matfett till stekning 60.0 gram 14%
Tillval:
Sirap 1.0 msk 2%
HP-sås 2.0 tsk 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Tillbehör:
Lingonsylt rårörda konserv 6.0 dl 32%
Stor ugnsform > Äts ej
Kockskolan:
Om kål > Äts ej
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Om pudding > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 175-200C.
- Förbered: Ta bort stockdelen på kålhuvudet. Skär i strimlor eller grovhacka. Skala och finhacka lök.
- Fräs löken glansig i smör på medelvärme, cirka 5 minuter utan att bränna. Lägg åt sidan.
- Fräs kål på lite högre värme i rikligt med smör utan att bränna. Stek cirka 5 minuter i omgångar. Rör om och vänd flera gånger.
- Blanda kål och lök. Klassiskt är att smaksätta med lite sirap, men vi tycker att det räcker med sötman i löken.
- Färs: All slags färs går bra. Blanda färs och ägg till en halvlös gegga. Tillsätt vatten vid behov, men vätskan från äggen brukar räcka. Salta och peppra och smaksätt enligt eget tycke. HP-sås ger lite stuns åt anrättningen, men är inte klassiskt.
- Lägg hälften av kålet i en ugnssäker form. Bred över färs och täck med kål.
- Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter. Kålet på toppen får gärna bli lite brynt på ytan men inte svartbränd.
Kockens kommentar
Puddingen kan blandas upp med kokt ris eller risgrynsgröt. Om man byter ut kål mot lök, får man en lökpaj. Timjan i färsen ger "sydlänsk" smak. Kålpudding är enkel att göra och går utmärkt att frysa. Skär puddingen i portionsbitar, förpacka och frys in.
Näring: Notera att lingonsylten utgör 38% av kalorimängden. Dom flesta tar dessutom mer lingon än vad som anges i receptet. Ett alternativ är att bara servera råfrysta lingon till. Syrligt och gott!
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan