Grekisk moussaka, auberginegratäng

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grekisk moussaka, auberginegratäng

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 5

Aubergine

2.0 

st stora

Olivolja

 

 

 

Köttfärsröra:

 

Lammfärs

400.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Krossade tomater

400.0 

gram

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Ostsås:

 

Mjölk

3.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

msk

Ägg

2.0 

styck

Hårdost lagrad, riven

1.0 

dl

 

Tillval:

 

Kanel mald

2.0 

krm

Basilika färsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Atelier Syrah Cabernet Sauvignon

Smakrikt rött vin
Pris: 65 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 82

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1964 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 476 gram)

Ingredienser

Visa:

Aubergine 2.0 st stora 11%

Olivolja 0%

 

Köttfärsröra:

Lammfärs 400.0 gram 50%

Gul lök 2.0 styck 5%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Krossade tomater 400.0 gram 5%

Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

 

Ostsås:

Mjölk 3.0 dl 9%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Ägg 2.0 styck 6%

Hårdost lagrad, riven 1.0 dl 8%

 

Tillval:

Kanel mald 2.0 krm Äts ej

Basilika färsk 0%

 

Kockskolan:

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 200-225°C. Ugnen skall vara väl uppvärmd innan gräddning.
  2.  Skala, hacka lök och vitlök. Skär aubergine i centimetertjocka skivor. Riv ost.
  3. Lök: Fräs lök och vitlök i matfett på medellåg värme i 5-10 minuter tills glansig, ej bränd. 
  4. Köttfärs: Tillsätt köttfärs och stek några minuter under omröring tills färsen smulat sig och är genom­stekt.
  5. Tomat: Tillsätt krossade tomater och puré. Låt småkoka 5-10 minuter. Smaka av med kryddor.
  6. Ostsås: Vispa ut mjöl i lite kall mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och koka på medel värme under vispning i cirka 5 minuter. Akta så att mjölken inte kokar över. Ta av från plattan. Vispa ner ägg. Tillsätt ost och kryddor. Ostsåsen får lite extra smak med lite kanel.
  7. Aubergine: Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna tills den fått lite brun färg.
  8. Varva aubergine, köttfärsröra och ostsås i en ungssäker form. Toppa med ostsås.
  9. Grädda mitt i ugnen i 30-45 minuter till fin yta.
  10. Garnera gärna moussaka med basilika och kanske med lite extra riven ost.

Kockens kommentar

Moussaka är en klassisk maträtt från Mellanöstern och Balkanhalvön, särskilt i Turkiet (musakka) och Grekland baserad på aubergine och/eller potatis. Det finns olika varianter till exempel med zucchini, morötter och potatis.

Alternativ

Köttfärsröra Bolognese

Kyckling moussaka

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Grekisk moussaka, auberginegratäng