Worcestershiresås

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Worcestershiresås

(Worcestersås)

Engelsk översättning Worcestershire sauce, Worcesters sauce

Fransk översättning sauce Worcestershire

Italiensk översättning salsa Worcestershire

Tysk översättning Worcestershiresosse

Spansk översättning salsa Worcestershire

Worcestershiresås är en tunnflytande stark kryddsås, skapad i England men med influens från Indien. År 1835 bad Lord Sandy från Worcestershire (landskap i England) två kemister att återskapa den sås han tagit hem varuprov på från Indien. Vetenskaparna var föga framgångsrika, men lämnade sitt misslyckade alster i husets källare. Två år senare återkom gentlemännen och valde då att smaka av sitt tidigare misslyckande, varvid de till sin stora förvåning upptäckte att såsen mognat till den karaktär som den idag har. Originalet heter Lea & Perrins och består av vinäger, ättikssprit, melass, socker, salt, tamarindextrakt, ansjovis och andra smakämnen. Numera finns ett 100-tal likartade kopior. Såsen är Englands motsvarighet till Asiens soja och en relik av antikens fermenterade fisksåser.

  • Smak: Kryddstark. Tack vare fermetering och lagring är såsen rik på umamiämnen och fungerar därför som smakförstärkare. Läs mer > Umami.
  • Alternativ vara: Mörk, salt soja.
  • Försäljning: Säljs i flaska.
  • Förvaring: Mycket lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS WORCESTERSHIRESÅS


Worcestershiresås används försiktigt droppvis vid redning av såser, till kötträtter, i köttfärs, soppor, grytor etc. Passar till stekt ägg och är klassiskt tillbehör till rätten Pytt i panna. Ingår i drinken Bloody Mary.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

Engelsk kokkonst }

Recept med Worcestershiresås

Det finns 40 recept med Worcestershiresås