För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

HP-sås

Engelsk översättning HP sauce®

Fransk översättning HP sauce

Italiensk översättning HP sauce

Tysk översättning HP Sauce

Spansk översättning HP sauce

HP-sås (registrerat varumärke) är en klassisk engelsk mörkt brun, starkt kryddad och en något sötsur sås, med ursprung från Birmingham. Den innehåller bl.a. orientaliska frukter, vinäger och kryddor. Originalet benämns inte oväntat HP sauce The Original, men det förekommer numera flera olika varianter t.ex. HP Fruity, HP Curry Sauce, HP Chilli, HP BBQ Sauces med flera. Originalet uppfanns i slutet av 1800-talet av en speceri­handlare vid namn Garton. Han namngav såsen HP, då han hört att en restaurang i parlamentsbyggnaden (Houses of Parliament) hade börjat använda den. Dessvärre hade Garton skulder som han inte kunde betala och när Edwin Samson Moore erbjöd honom att bli skuldfri, plus en kontantsumma på £150 sålde han receptet. Varumärket ägs sedan 2005 av Heinz och produceras numera i Nederländerna.


SÅ ANVÄNDS HP-SÅS

Såsen serveras kall till både varma och kalla maträtter främst kötträtter. Passar utmärkt t.ex. till stekta ägg och därför ofta ett frukosttillbehör i Storbritannien. I Sverige är den klassisk till pytt-i-panna.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04


Läs mer

HP Foods

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med HP-sås

Det finns 11 recept med HP-sås