Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Worcestershiresås
(Worcestershiresås, worcestersås = engelsk stark kryddsås)
Worcestershire sauce, Worcesters sauce = English strong spice sauce
sauce Worcestershire = sauce anglaise épicée forte
salsa Worcestershire = salsa inglese speziata forte
Worcestershiresosse = Englische starke Gewürzsauce
salsa Worcestershire = Salsa inglesa de especias fuertes
Worcestershiresås är en tunnflytande stark kryddsås, skapad i England men med influens från Indien. År 1835 bad Lord Sandy från Worcestershire (landskap i England) två kemister att återskapa den sås han tagit hem varuprov på från Indien. Vetenskaparna var föga framgångsrika, men lämnade sitt misslyckade alster i husets källare. Två år senare återkom gentlemännen och valde då att smaka av sitt tidigare misslyckande, varvid de till sin stora förvåning upptäckte att såsen mognat till den karaktär som den idag har. Originalet heter Lea & Perrins och består av vinäger, ättikssprit, melass, socker, salt, tamarindextrakt, ansjovis och andra smakämnen. Numera finns ett 100-tal likartade kopior. Såsen är Englands motsvarighet till Asiens soja och en relik av antikens fermenterade fisksåser.
- Smak: Kryddstark. Tack vare fermetering och lagring är såsen rik på umamiämnen och fungerar därför som smakförstärkare. Läs mer > Umami.
- Alternativ vara: Mörk, salt soja.
- Försäljning: Säljs i flaska.
- Förvaring: Mycket lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS WORCESTERSHIRESÅS
Worcestershiresås används försiktigt droppvis vid redning av såser, till kötträtter, i köttfärs, soppor, grytor etc. Passar till stekt ägg och är klassiskt tillbehör till rätten Pytt i panna. Ingår i drinken Bloody Mary.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer
Recept med Worcestershiresås
Det finns 41 recept med Worcestershiresås
-
Avocadosoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Svensk Ägg Bénédictine
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bräckt falukorv med stekt ägg och tomat
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad nötfärsbiff med aromsmör och ostsallad (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Cocktailsås, amerikansk skaldjurssås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Mjölkkokt dubbelkotlett med mögelostsås
Tid: 1 tim 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan