Foto: BBQ Pit Boys, grilled bisket
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 273
Kcal / portion: 478
GBR (GI) / port: 0
Recept: 5740 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 23%
Fett: 20%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Bringspets (oxbringa) 1.0 styck 100%
Grillkol/briketter Äts ej
Rökved Äts ej
Tillval:
Farinsocker 0%
Chiliflingor 0%
Kummin mald 0%
Lökpulver } 0%
Senap 0%
Kockskolan:
Om rumstemperering > Äts ej
Skorstenständare > Äts ej
Så grillas nötstek > Äts ej
Så steks/grillas oxbringa> Äts ej
Kötts stillståndsperiod > Äts ej
Om pulled beef/pork > Äts ej
Om bindväv > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 9 tim )
Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden. Receptet nedan kan förefalla komplicerat och svårt, men det är det inte, det är bara utförliga instruktioner.
- Förbered: Låt köttet temperera i en timme eller mer (läs mer > Om Rumstemperering). Putsa bort hinnor och senor på skinnsidan. Trimma kappan (fettsidan) till jämn tjocklek 0,5-1 centimeter (Se film, klicka på ingrediens > Spetsbringa). Salta rikligt. Tillsätt andra kryddor enligt egen smak.
- Grill: I filmen hettas briketter upp i skorstenständare (se dito). Ställ åt sidan. Fyll på med briketter i grillen. Ställ in en folieform med vatten på kolen i sidan på grillen för att samla upp droppande fett och sky. Häll de glödande briketterna vid sidan av vattenformen. Lägg på några bitar hickory eller al om röksmak önskas (läs mer > Rökved). Lägg på grillgallret. Tillsätt mer grillkol när glöden börjar falna.
- Grilla: Grilla på indirekt värme i 100-120°C. Lägg köttbiten med fettsidan upp över vattenformen. Stäng locket. Låt grilla i cirka 8 timmar tills mört, men kan också ta längre tid vid ojämn värme.
- Pensling: Blanda lite av kryddorna med öl och lite äppelcidervinäger. Pensla steken 1-2 gånger i timmen, särskilt när kärntemperaturen överstiger 65°C (se kommentar).
- Köttet är färdigt när kärntemperaturen nått över 85°C, då har kollagenet/bindvävens smält. Låt köttet vila 1 timme eller mer. Inpackad i folie i ugnen på låg eftervärme för "pulled beef". Köttet eftersteker då till cirka 95°C utan att bli torrt.
- Tranchera: Dela den tjocka delen från den platta. Skär centimeterstora skivor tvärs fibrerna. På den platta delen tvärs längdriktningen, och tvärtom på den tjocka delen. Håll ihop skivorna innan servering.
- Servera till exempel med vitkålssallad eller kokta bönor.
- Överstekt kött faller isär i sina fibrer och kan inte skivas. Det gör inte så mycket. Dra isär köttet med en gaffel och servera som "pulled beef". Läs mer > Om pulled beef/pork. Hellre överstekt än understekt segt kött, så var ute i god tid. Räkna med minst 10 timmar innan servering. Det gör inte heller så mycket om köttet är ljummet.
Kockens kommentar
Bringspets/spetsbringa (fr. gros bout de poitrine, eng. brisket) är främre nedre delen av bringan och den del som är bäst till stek. Det är ett avlångt köttstycke närmare halvmetern lång med en tjockare fetare främre del och en plattare magrare avslutning. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fuktig värme: Bringa är bindvävsrikt och behöver lång tillagningstid till hög kärntemperatur 80°C+, för att bli mört. Är köttet väl mörat kan det tillagas som "vanlig" stek till önskad kärntemperatur. Gelatinet binder fukt vilket gör köttet mört trots hög kärntemperatur (läs mer > Om bindväv).
Stallning: Vid 65ºC inträffar stilleståndsperioden (eng. The stall = motorstopp), varvid temperaturökningen avstannar under en längre period och köttet avger mycket fukt. Först därefter ökar kärntemperaturen åter (läs mer > Kötts stillständsperiod). För att bindväven skall ombildas till gelatin behövs fukt. I receptet sker detta med vatten i form och pensling av köttet. Ett alternativ är att packa in köttet i aluminiumfolie vid 65°C och sedan grilla vidare. Läs mer > Laga bindvävsrikt kött.
Alternativ
Fler recept inom Grillat nötkött
Liknande recept som BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat
Svårighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen