Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skiva 2-3 cm

4.0 

styck

Bacon som knapersteks}

4.0 

skivor

Rosmarin torkad

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Tandpetare

 

 

 

Tillbehör:

 

Sötpotatis

4.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Sallad till maten?

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så grillas oxfilé >

 

 

Så grillas kött >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Seguin Cuvée Prestige

Smakrikt rött vin
Pris: 127 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 610

GBR (GI) / port: 11

Recept: 2440 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 511 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skiva 2-3 cm 4.0 styck 51%

Bacon som knapersteks} 4.0 skivor 7%

Rosmarin torkad 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

Tandpetare Äts ej

 

Tillbehör:

Sötpotatis 4.0 styck 33%

Smör normalsaltat 2.0 msk 8%

Sallad till maten? 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så grillas oxfilé > Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut köttet ur kylen och rumstemperera. Putsa det fritt från senor och hinnor.
  2. Lägg sötpotatisen i god tid på grillen. En 300 grams sötpotatis tar cirka 45 minuter i en grill med lock. Känn med sticka om den är klar. Det skall vara mjukt rakt igenom.
  3. Förbered eventuell sallad. Linda bacon runt köttbitarna och fäst med en tandpetare. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
  4. Grilla köttet 5-8 minuter på var sida beroende på tjocklek. Köttet skall vara lätt rått i mitten. Ta av och låt vila 5-10 minuter.
  5. Skär upp den färdiga potatisen och tillsätt en klick smör och strö på lite salt och rosmarin.

Kockens kommentar

Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor. Den faller då sönder.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.



Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Grillade grönsaker

Grillade skivade rotfrukter

Grillbakad bakpotatis

Grillad potatis

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis