Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 153
 
    
                Kcal / portion: 868
 
    
                GBR (GI) / port: 7
Recept: 3473 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 8%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Entrecote skiva 4 cm 4.0 styck 57%
Oxfond koncentrerad 0.5 dl 2%
Tillbehör:
Bakpotatis 4.0 st små 20%
Aromsmör ¤ 100.0 gram 21%
Sallat 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas entrecote > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 10 tim )
- Marinera dag 1: Bind ihop köttet med snöre. Lägg köttet med oxfond i plastpåse och marienera köttet över natt i kylskåp. Vänd någon gång.
- Dag 2: Förbered alla tillbehör till maten, potatis, sallad och dylikt. Bakpotatis tillreds i god tid före grillningen av köttet. Se separat recept.
- Sätt på utegrillen i god tid eller ugnsgrillen. Ta ut köttet ur kylskåpet och låt bli rumsvarmt. Kött bör vid grillning vara rumstempererat.
- Grilla först på direkt värme för fin stekyta på båda sidor. Lägg sedan  på indirekt värme (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm), helst under lock.
- Grilla cirka totalt 8-15 minuter totalt beroende på hur genomstekt som man vill ha köttet. Det får gärna vara lätt rött i mitten.
- Smaka av med salt och peppar. Låt köttet vila 5-10 minuter före servering.
Kockens kommentar
Detta är ett recept för köttälskare, portionsbitarna dubbelt mot normalt (cirka 265 gram tillagat/portion). Den fingerfärdige kan binda ihop olika mindre (överblivna) köttbitar till ett paket.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött | 
| Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött | 
| Rosaröd | 50-55°C | 75% rött | 
| Rosa | 55-60°C | Rosarött | 
| Medium | 60-65°C | Rosabrunt | 
| Välstekt | 65-70°C | Bunrosa | 
| Genomstekt | 70°C+ | Genombrun | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Grillat nötkött
Liknande recept som Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
- 
                
                    Grillad ryggbiffTid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grillad marinerad hel ryggbiffSvårighet: Medel, Receptgivare: Scan 
- 
                
                    Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatisTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grillad entrecôte i skivorTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôteTid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beefTid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillad kokt oxbringa med caesarsmörTid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Grilled London Broil, grillad flankstekTid: 1 tim (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys 
- 
                
                    Grillade nötköttsspettTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomatSvårighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              