Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Entrecote skiva 4 cm

4.0 

styck

Oxfond koncentrerad

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Tillbehör:

 

Bakpotatis

4.0 

st små

Aromsmör ¤

100.0 

gram

Sallat

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så grillas kött >

 

 

Så grillas entrecote >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brown Brothers Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 109 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 868

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3473 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 8%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 566 gram)

Ingredienser

Visa:

Entrecote skiva 4 cm 4.0 styck 57%

Oxfond koncentrerad 0.5 dl 2%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Tillbehör:

Bakpotatis 4.0 st små 20%

Aromsmör ¤ 100.0 gram 21%

Sallat 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så grillas kött > Äts ej

Så grillas entrecote > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (20 min + 10 tim )

  1. Marinera dag 1: Bind ihop köttet med snöre. Lägg köttet med oxfond i plastpåse och marienera köttet över natt i kylskåp. Vänd någon gång.
  2. Dag 2: Förbered alla tillbehör till maten, potatis, sallad och dylikt. Bakpotatis tillreds i god tid före grillningen av köttet. Se separat recept.
  3. Sätt på utegrillen i god tid eller ugnsgrillen. Ta ut köttet ur kylskåpet och låt bli rumsvarmt. Kött bör vid grillning vara rumstempererat.
  4. Grilla först på direkt värme för fin stekyta på båda sidor. Lägg sedan  på indirekt värme (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm), helst under lock.
  5. Grilla cirka totalt 8-15 minuter totalt beroende på hur genom­stekt som man vill ha köttet. Det får gärna vara lätt rött i mitten.
  6. Smaka av med salt och peppar. Låt köttet vila 5-10 minuter före servering.

Kockens kommentar

Detta är ett recept för köttälskare, portionsbitarna dubbelt mot normalt (cirka 265 gram tillagat/portion). Den fingerfärdige kan binda ihop olika mindre (överblivna) köttbitar till ett paket.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Grillad grönsaksblandning

Grillade skivade rotfrukter

Grillad bakpotatis

Grillad sötpotatis

Hemlagat aromsmör

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte