Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

1000.0 

gram

Smör+olja till stekning

50.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så grillas biff >

 

 

Så ugnslagas biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barbaresco Ovello Vigneto Loreto

Kryddigt rött vin
Pris: 429 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 381

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1524 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 23%

Fett: 9%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 226 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 1000.0 gram 77%

Smör+olja till stekning 50.0 gram 24%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så grillas biff > Äts ej

Så ugnslagas biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (15 min + 4 tim )

  1. Sätt ugnen på 100ºC.
  2. Putsa köttet rent från hinnor. Behåll eventuell fettkappa (fettkant). Den ger fin smak. Salta.
  3. Hetta upp stekpanna med matolja på högsta värme tills rykande het. Tillsätt lite smör och bryn köttet ordentligt runt om till fin yta.
  4. Sätt in i ugnen i 1-1,5 timme till innertemperatur 50-55ºC. Se tabell nedan.
  5. Ta ut köttet och låt det vila i minst 20 minuter utan att täcka köttet.
  6. Sätt på grillen och förbered tillbehör.
  7. Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Peppra.
  8. Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.

Kockens kommentar

Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn innan grillning skall ske. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, samtidigt som tillagningstiden ökar. Ungslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Med förlagning slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Jämför recept Oxfilé till större sällskap.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Grillad potatis

Klyftpotatis i ugn

Pepparlök

Stekt svamp

Aromsmör

Oxfilé till större sällskap

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Grillad ryggbiff