Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat

Foto: Björn Lindberg, Borssén

Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Slaktarbiff

1.0 

gram

Tomater

4.0 

styck

Salt och svartpeppar

 

 

 

Marinad:

 

Rödvin

1.0 

dl

Balsamvinäger röd }

0.2 

dl

Olivolja

0.2 

dl

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Kajennpepparpulver

1.0 

krm

Salt

1.0 

tsk

Persilja finhackad

1.0 

dl

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

 

Kockskolan:

 

Så lagas njurtapp >

 

 

Så grillas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 19

Kcal / portion: 18

GBR (GI) / port: 1

Recept: 71 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 95 gram)

Ingredienser

Visa:

Slaktarbiff 1.0 gram 2%

Tomater 4.0 styck 98%

Salt och svartpeppar 0%

 

Marinad:

Rödvin 1.0 dl Äts ej

Balsamvinäger röd } 0.2 dl Äts ej

Olivolja 0.2 dl Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Timjan färskhackad 2.0 msk Äts ej

Kajennpepparpulver 1.0 krm Äts ej

Salt 1.0 tsk Äts ej

Persilja finhackad 1.0 dl Äts ej

Vitlök torkad 1.0 klyfta Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas njurtapp > Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Tillagning

  1. Marinera: Mixa alla ingredienser till marinaden i en matberedare med vass kniv, eller använd en stavmixer. Marinaden ska vara så slät som möjligt. Marinera köttet i minst 2 timmar.

  2. Grillen: Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark.

  3. Grilla köttet 3-4 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Ta upp köttet och slå in det i aluminiumfolie 5-10 före servering.

  4. Tomater: Grilla halverade tomaterna under tiden. Pensla dem med olja och krydda med salt, svartpeppar, och timjan. Grilla 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme eller tills de får fin färg.

  5. Skär upp köttet och servera med tomat och sallad.

Kockens kommentar

Slaktarbiff är detsamma som njurtapp (läs mer > klicka på ingrediensen). "Slaktarbiff" för att varan vanligtvis inte hamnar i butiksdisken. Utmärkt gott kött för den som gillar biff med en touch av inälvsmask. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Receptet hämtat från Borsséns bok Grilla som proffsen.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat