Dryck till oxköttsrätt med sälta

Salta oxköttsrätter är sällan kraftigt salta, men sältan är framträdande. Huvudvaran kan vara salt som i rätten Rimmad oxbringa, eller så är tillbehören salta som i Ångbåtsbiff med saltgurka.

8 matchande recept inom oxköttsrätt med sälta

Vin till mager oxköttsrätt med sälta

Till magra oxköttsrätter med sälta fungerar medelfylliga viner med frisk syra och strävhet. I kombination upplevs syran mildare och tanninerna mjuknar samt att fruktigheten i vinet förstärks.

Öl till mager oxköttsrätt med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas. Till mager oxköttsrätt passar medelfylliga och fylliga, medelbeska och beska öl såväl ljusa som mörka lagers eller ales.