Äppelcidervinäger

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äppelcidervinäger

(äppelvinäger, äppelättika)

Engelsk översättning apple cider vinegar, apple vinegar

Fransk översättning vinaigre de cidre de pomme

Tysk översättning Apfelessig

Spansk översättning vinagre de manzana

Äppelsidervinäger framställs av jäst, torr äppelcider. Den har guldgul färg.

  • Smak: Sötsyrlig.
  • Alternativ vara: Annan vinäger.
  • Förvaras i tillslutet kärl, gärna svalt. Lång hållbarhet.

Hälsa: Äppelcidervinäger är en gammal vara inom folkmedicin och hälsokost. I centrala Östeuropa hör denna cider till de gamla kurmedlen såväl utvärtes som invärtes. I 1500-talets Sverige sades " är magen fuller och kommer ättika i honom då rycker hon honom samman". Att inandas vinägerånga vid migrän är en gammal huskur. Utvärtes anses äppelcidervinäger vara bra som svamp­hämmande medel vid fotsvamp, som omslag på svullna ben, skyddande medel mot insektsbett och klådstillande. Invärtes rekommenderar folkmedicinen utspädd (en msk i ett glas vatten) äppelcider som allmänt hälsobringande, som medel mot förstoppning, som bantningspreparat (med tvivelaktigt resultat) i tablettform etc.


SÅ ANVÄNDS ÄPPELCIDERVINÄGER


Vinägern används som smaksättare på samma sätt som annan vinäger, men för att få äppelsmak. Passar till salladsdressing, marinader, såser etc.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Äppelcidervinäger

Det finns 20 recept med Äppelcidervinäger