(äppelsidervinäger, äppelvinäger, äppelättika)
apple cider vinegar, apple vinegar, cider vinegar
vinaigre de cidre de pomme, vinaigre de pomme
aceto di sidro di mele, aceto di mele
(Apfelzideressig), Apfelessig
vinagre de sidra de manzana, vinagre de manzana
Äppelcidervinäger framställs av jäst äppellmust (juice) kallat cider (cider = alkoholhaltig, läs mer > Om cider). Äpplen innehåller äppelsyra som sätter ingång surningsprocessen i musten. Färgen är gyllene färg och smaken mildare än vanlig vinäger. Den har inta samma konserverande effekt som annan vinäger, men fungerar väl i detta avseende i söt-sura kombinationer med socker.
Hälsa: Äppelcidervinäger i små mängder anses ofarligt. I vissa fall kan irritation i matstrupen uppstå, erosion av tandemalj, överdriven rapning och illaluktande gaser. Hud och särskilt ögon kan irriteras och skadas.
Folkmedicin: Äppelcidervinäger är en gammal vara inom folkmedicin och hälsokost. I centrala Östeuropa hör denna cider till de gamla kurmedlen såväl utvärtes som invärtes. I 1500-talets Sverige sades "är magen fuller och kommer ättika i honom då rycker hon honom samman". Att vid migrän inandas ånga från uppvärmd vinäger med handduk över huvudet är en gammal huskur. Utvärtes anses äppelcidervinäger vara bra som svamphämmande medel vid fotsvamp, som omslag på svullna ben, skyddande medel mot insektsbett och klådstillande. Invärtes rekommenderar folkmedicinen utspädd (en matsked i ett glas vatten) äppelcider som allmänt hälsobringande, som medel mot förstoppning, som bantningspreparat. Som så ofta många uppfattningar utan saklig underbyggnad och med tvivelaktigt resultat. Generell skall äppelcider inte användas enligt dessa påståenden.
SÅ ANVÄNDS ÄPPELCIDERVINÄGER
Vinägern används som smaksättare på samma sätt som annan vinäger, men för att få äppelsmak. Passar som salladsdressing, i marinader och såser, eller till att friska upp drinkar. Perfekt i vinägrett till bönor eller i såser till ljust kött.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12