Palmvinäger av Nipa palmsav

Fotograf/bild: Film: Carvill Organic Vinegar, palmsavsvinäger

Övrig vinäger

(Annorlunda vinäger 1. maltvinäger, alegar 2. palm-, kokosnötvinäger 2. sockerrörsvinäger 4. spritvinäger, Palm sap vinegar: nipa palm vinegar, sukang nipa, sukang kaong, sirka )

Engelsk översättning Different vinegar 1. malt vinegar, alegar 2. palm, coconut vinegar 2. sugar cane vinegar 4. spirit vinegar

Fransk översättning Vinaigre différent 1. malt vinaigre, alegar 2. vinaigre palmier, coco 3. vinaigre canne à sucre 4. vinaigre alcool

Italiensk översättning Aceto diverso 1. aceto malto, alegar 2. aceto palma, cocco 3. aceto canna da zucchero 4. aceto spirito

Tysk översättning Verschiedene Essigsorten 1. Malzessig, Alegar 2. Palmeessig, Kokosessig 3. Zuckerrohressig 4. Branntweinessig

Spansk översättning Vinagre diferente 1. malta vinagre, alegar 2. vinagre palma, coco 3. vinagre caña de azúcar 4. vinagre alcohol

Vinäger: Alla söta drycker börjar jäsa om de utsätts för luft/syre. Alkohol bildas, som med tiden surnar till vinäger (läs mer > Om vinäger). Sålunda finns det ett stort antal varianter av vinäger runt om i världen. Här några av alla de varianter av vinäger som finns utöver de vanligt förekommande varianterna med vindruvor som bas (läs mer > Frukt- och vinvinäger) eller ris (läs mer > Risvinäger).

  1. Maltvinäger (alegar): I Storbritannien och Kanada tillverkas vinäger av mältat korn (läs mer > Om malt, ölmalt). Färgen är vanligtvis ljusbrun. Det var den huvusakliga vinägern som fanns i forna England och benämndes alegar. Klassiskt smaksättare av fish & chips. Förekommer även som smaksättare av potatischips.
  2. Palmvinäger: I det sydostasiatiska köket används kokosvattnet i nöten och sav från palmträd (nipapalm, nipapalmvinäger) till vinäger, särskilt i Filipinerna (sukang nipa, sukang kaong). Det är en vitgrumlig vinäger särskilt skarp i smaken. Se film, klicka på "carvill" under bilden ovan.
  3. Sockerrörsvinäger: Av rörsocker framställs gyllengul eller mörkgul vinäger som till viss del liknar risvinäger men är fräschare. Är också sötare än annan vinäger. Populär i Filipinerna (susang maasim). I Indien tillverkas "sirka" av sockerrör, en svartaktig vinäger som används som smaksättare och inläggning av pickles. Finns också i andra länder som odlar sockerrör. Sockerrörsvinäger används ofta till utblandning i finare vinäger för att sänka kostnaderna. Se film via länk nedan.
  4. Spritvinäger kallas dubbeljäst socker - först jäst till alkohol, sedan till ättiksyra. Sherryvinäger är en starkvinsvinäger, läs mer > Sherryvinäger.
  5. Smaksatt vinäger: Vinäger kryddas och smaksätts på olika sätt. Traditionellt med dragon, basilika, vitlök, schalottenlök, citron och hallon, samt även med rosenblad och fläderblommor. Numera förekommer än mängd varianter smaksatt med färska och torra kryddor, tryffel med mera. Det finns en liten risk att färska kryddor kan vara kontaminerade med clostridium botulinum som ger den farliga sjukdomen botulism (se dito via länk nedan).   

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Om vinäger

Frukt- och vinvinäger

Risvinäger

Om malt, ölmalt

Sherryvinäger

Clostridium botulinum

Film: How to Make Sugarcane Vinegar