Chilipulver

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chilipulver

(chilipepparpulver, torkad chili)

Engelsk översättning chili powder, cayenne powder

Fransk översättning poivre de piment

Italiensk översättning peperoncino in polvere

Tysk översättning Chilipfeffer, Cayennepfeffer

Spansk översättning pimentón, polvo de chile

Chilipulver är torkad och mald chili, som regel av röd chili med stark hetta (läs mer > Chilifruktens hetta och smak). Står det "hot/het" på förpackningen så avses extra het smak. Oftast anges inte vilken chilisort som används, men det finns till exempel ancho chilipulver av sorten poblano, kajennpepparpulver, chipotlepulver av rökt chili och paprikapulver som är en milt chilipulver (läs mer > Paprikapulver). Läs mer om chili > Om chilifrukter. Se recept med chili, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Kryddblandning: Chilipulver varieras ofta med tillsats av andra kryddor som oregano, vitlök, kummin, spiskummin, mejram, kryddnejlika och kakao. Kajennpepparpulver är som regel utan inblandning av andra kryddor, men förekommer i andra kryddblandningar, till exempel i harissa (se dito).

Eget pulver: Vill man göra eget chilipulver kan man ugnstorka chili/kajennpeppar och därefter mala och blanda. Lägg pepparfrukten på ett ugnsgaller utan att de rör varandra. Sätt in i ugnen på 110°C i 1,5 timme. Låt kallna och finmal.


SÅ ANVÄNDS CHILIPULVER


Chilipulver används som smaksättare i all slags mat världen över. Chilipulver smaksatt med lök, kummin och oregano brukar användas i Chili con carne.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Harissa

Om chilifrukter

Kajennpepparfrukt

Recept med Chilipulver

Det finns 135 recept med Chilipulver