Enbär

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enbär

(enbär = frökrydda, klassisk i gin)

Latin: Juniperus communis

Engelsk översättning juniper berries = spice, classic in gin

Fransk översättning baies de genièvre = épice, classique en gin

Italiensk översättning bacca di ginepro = spezia, classico nel gin

Tysk översättning Wacholderbeeren = Gewürz, klassisch im Gin

Spansk översättning bayas de enebro = especia, clásico en ginebra

Enbär är frukten från enträdet, en art i familj cypress­er. Det är en taggig barrväxt, som växer vild på hedar och torra backar. Trädformen varierar med klimatförhållan­der­na altifrån markkrypande till 6 meter i höjd. Enen blommar första året, får gröna bär andra året och först tredje året, när bären blivit mörkblåa, är de klara att skördas och torkas. Busken/trädet har stor spridning i Europa och i Världen. Under medeltiden ansågs enbär ha en magisk läkande kraft och än idag används enbär bland annat för att öka aptiten.

Odling: Enbär finns rikligt i naturen.


ANVÄNDNING

De aptitretande bären används hela eller krossade och passar speciellt bra som krydda till kraftfull mat av vilt och lamm, såser och marinader. Bären krossas och gnids in i köttet eller tillsätts hela i grytor och fonder. Kryddan är uppskattad som smaksättare av drycker t.ex. enbärsdricka och som brännvinskrydda (genever och gin). Enens ved och barr används till rökning av köttprodukter.

Alternativ: Enbär är svår att ersätta med andra kryddor.

Säsong: Bären plockas på hösten.

Förvaras: Torkade bär förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Låg hållbarhet.

Recept med Enbär

Det finns 43 recept med Enbär