Latin: Juniperus communis
juniper berries = spice, classic in gin
baies de genièvre = épice, classique en gin
bacca di ginepro = spezia, classico nel gin
Wacholderbeeren = Gewürz, klassisch im Gin
bayas de enebro = especia, clásico en ginebra
Enbär är frukten från enträdet, en art i familj cypresser. Det är en taggig barrväxt, som växer vild på hedar och torra backar. Trädformen varierar med klimatförhållanderna altifrån markkrypande till 6 meter i höjd. Enen blommar första året, får gröna bär andra året och först tredje året, när bären blivit mörkblåa, är de klara att skördas och torkas. Busken/trädet har stor spridning i Europa och i Världen. Under medeltiden ansågs enbär ha en magisk läkande kraft och än idag används enbär bland annat för att öka aptiten.
Odling: Enbär finns rikligt i naturen.
ANVÄNDNING
De aptitretande bären används hela eller krossade och passar speciellt bra som krydda till kraftfull mat av vilt och lamm, såser och marinader. Bären krossas och gnids in i köttet eller tillsätts hela i grytor och fonder. Kryddan är uppskattad som smaksättare av drycker t.ex. enbärsdricka och som brännvinskrydda (genever och gin). Enens ved och barr används till rökning av köttprodukter.
Alternativ: Enbär är svår att ersätta med andra kryddor.
Säsong: Bären plockas på hösten.
Förvaras: Torkade bär förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Låg hållbarhet.
Recept med Enbär
Det finns 43 recept med Enbär
-
Småländsk krukost med O.P. Anderson, libbsticka och brynt enbärsbröd (plockmat)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtgravad älgfilé (förrätt)
Tid: 15 min (+ 96 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Spettgrillad fläsklägg från spädgris
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lingonketchup (tillbehör)
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan