Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 11
Recept: 4178 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hjortrostbiff fryst 1.2 kilo 31%
Enbärslag
Grovt salt 1.0 dl Äts ej
Strösocker 2.0 msk Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Svartpeppar grovmald 0.5 tsk Äts ej
Enbär krossade } 15.0 styck Äts ej
Vatten 1.0 liter Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1.2 kilo 19%
Olivolja 2.0 msk 5%
Kantareller färska 300.0 gram 2%
Smör till stekning 3.0 msk 7%
Salt 0%
Grönsallad 300.0 gram 1%
Rönnbärsgelé 4.0 dl 31%
Kockskolan:
Om tjälknöl > Äts ej
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (8 tim + 5 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Ställ in i ugn.
- Stick in en köttermometer när köttet tinat efter några timmar. Låt köttet stå tills termometern visar 57°C, efter totalt cirka 7 timmar.
- Lag: Krossa enbär. Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
- Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Se till att lagen täcker köttet, använd en tyngd vid behov. Eller så kan man lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och försluta påsen.
- Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.
- Klyftotatis: Sätt ugnen på 225°C.
- Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i 20-30 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
- Sallad: Förbered sallad.
- Svamp: Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp stekpanna och torrstek svampen tills den inte längre avger fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Rör om. Salta.
- Skär köttet i tunna skivor. Servera.
Kockens kommentar
Tjälknöl är ett klassiskt norrländskt sätt att tillreda stekar, som förr benämndes tjälknul (läs mer > Om tjälknul). Det går lika bra att använda rostbiff, fransyska eller innanlår från både hjort och älg. Se recept > Tjälknöl grundrecept.Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:
Tjälknöl norm | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 75°C | 5 tim/kg | 6 tim/kg | 7 tim/kg |
Ugn 100°C | 4 tim/kg | 5 tim/kg | 6 tim/kg |
Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.
Alternativ
Fler recept inom Hjort, rådjur
Liknande recept som Tjälknöl på hjort
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Hjortytterlår med basilikamarinad
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortskav i senapssås med potatisstomp
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan