Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 121

Kcal / portion: 603

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2413 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 5%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rådjursfilé ytterfilé 800.0 gram 33%
Salt 0%
Sås:
Konjak/brandy 2.0 msk 3%
Vatten 2.0 dl 0%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Steksky 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 22%
Smör normalsaltat 4.0 msk 16%
Mjölk 1.0 dl 2%
Sockerbönor 250.0 gram 4%
Grönmögelost 100.0 gram 18%
Kockskolan:
Matcylinder (6cm bred) > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Låt köttet helst bli rumsvarmt (cirka 17°C). Det tar ungefär 4 timmar per kilo kött. Beräkna närmare 1 timme längre tillagningstid om kylskåpskallt. Läs mer > Om rumstemperering.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Kött: Putsa filén fri från hinnor. Klappa in salt och pepparblandning i köttet. Lägg filén i en ugnsfast form och stick in en köttermometer. Sätt in i ugn till kärntemperatur 60°C (läs mer > Om innertemperaturer) i cirka en halvtimme. Tag ut och låt vila minst 20 minuter utan att täcka över.
- Potatis: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med potatisstöt eller i mixer. Blanda i smör, salta och peppra. Späd med mjölk till lagom konsistens, som skall vara ganska fast för stabil cylinderform.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten några minuter.
- Sås: Häll konjak, vatten+fond och lite steksky från köttet i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaksätt med soja och kryddor.
- Uppläggning: Fyll en ringform med mos och tryck ut en moscylinder på varje tallrik. Dekorera med sockerbönorna ovanpå. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg vid sidan om tillsammans med sås och en bit ost.
Kockens kommentar
Läs mer om tillagning rådjur, se > Så lagas rådjursstek.
Fler recept inom Hjort, rådjur
Liknande recept som Rådjur med moscylinder och mögelost
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Hjortytterlår med basilikamarinad
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortskav i senapssås med potatisstomp
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan