Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rådjursstek

700.0 

gram

Balsamvinäger röd }

3.0 

msk

Honung flytande

2.0 

msk

Rosmarin torkad

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Grönsaker:

 

Schalottenlök

6.0 

styck

Grön sparris färsk

20.0 

styck

Paprika röd

2.0 

styck

Paprika gul

1.0 

styck

Honung flytande

2.0 

msk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Svartpeppar nymald

 

 

Sojasås

2.0 

msk

 

Sås:

 

Konjak/brandy

1.0 

dl

Matlagningsgrädde

3.0 

dl

Honung flytande

1.0 

msk

Kantarellfond konc. }

4.0 

msk

Rosmarin torkad

0.5 

tsk

Vitpeppar nymald

 

 

Sojasås

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas rådjursstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Capitel de´Roari Amarone

Kryddigt rött vin
Pris: 179 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 547

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2187 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 498 gram)

Ingredienser

Visa:

Rådjursstek 700.0 gram 32%

Balsamvinäger röd } 3.0 msk 3%

Honung flytande 2.0 msk 6%

Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Grönsaker:

Schalottenlök 6.0 styck 5%

Grön sparris färsk 20.0 styck 5%

Paprika röd 2.0 styck 3%

Paprika gul 1.0 styck 1%

Honung flytande 2.0 msk 6%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Svartpeppar nymald 0%

Sojasås 2.0 msk 1%

 

Sås:

Konjak/brandy 1.0 dl 9%

Matlagningsgrädde 3.0 dl 22%

Honung flytande 1.0 msk 3%

Kantarellfond konc. } 4.0 msk 1%

Rosmarin torkad 0.5 tsk 0%

Vitpeppar nymald 0%

Sojasås 0%

 

Kockskolan:

Så lagas rådjursstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (2 tim + 4 tim )

  1. Låt köttet helst bli rumsvarmt (cirka 17°C). Det tar ungefär 4 timmar per kilo kött. Beräkna närmare 1 timme längre tillagningstid om kylskåpskallt. Läs mer > Om rumstemperering.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Kött: Putsa bort hinnor och senor. Ojämnt kött binds ihop till en äggformad stek.
  4. Blanda vinäger, honung, rosmarin, salt och peppar i en skål. Gnugga in marinaden i steken och lägg i en ugnssäker form.
  5. Ugn: Sätt i ugn till kärntemperatur 57°C (läs mer > Om innertemperaturer). Tillagningstid 45-60 minuter per kilo. Låt köttet vila i minst 20 minuter, gärna mer. Läs mer > Så lagas rådjursstek.
  6. Tillbehör: Skala och halvera lök. Skär bort torr nederdel på sparrisen. Rensa och strimla paprika.
  7. Hetta upp lite matolja i en stekpanna och stek grönsakerna i omgångar på medelhög värme tills de tar färg men fortfarande är krispiga inuti. Lägg tillbaka alla grönsaker i pannan och stäng av värmen. Smaksätt med soja, honung, timjan och peppar.
  8. Sås: Häll konjak i en kastrull och låt koka tills vätskan reducerats något.
  9. Tillsätt grädde, honung, fond och kryddor. Låt koka upp och smaka av med soja och sky från köttet.

Kockens kommentar

Bästa köttet får man från ungdjur, och då är det en delikatess med mild viltsmak.

Menysförslag

Förrätt: Tonfiskceviche

Huvudrätt: Balsamicoglaserad rådjursstek

Efterrätt: Mörk chokladpannacotta

Fler recept inom Hjort, rådjur

Liknande recept som Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker