Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

Foto: Magnus Skoglund för Carlsberg ¤

Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hjortstek

800.0 

gram

Timjan

1.0 

kvist

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Rotsellerikräm:

 

Rotselleri

400.0 

gram

Vatten

2.0 

dl

Grädde

2.0 

dl

Smör normalsaltat

3.0 

msk

 

Skysås:

 

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten

4.0 

dl

Svart vinbärsgelé

1.0 

dl

Rödvinsvinäger

2.0 

msk

Fänkålsfrön mald

1.0 

tsk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Äpple utan skal

1.0 

styck

Karljohansvamp

200.0 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Carnegie Stark-Porter

Potertyp
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 681

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2722 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 516 gram)

Ingredienser

Visa:

Hjortstek 800.0 gram 29%

Timjan 1.0 kvist 0%

Smör till stekning 2.0 msk 7%

Salt och svartpeppar 0%

 

Rotsellerikräm:

Rotselleri 400.0 gram 4%

Vatten 2.0 dl 0%

Grädde 2.0 dl 26%

Smör normalsaltat 3.0 msk 11%

 

Skysås:

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Vatten 4.0 dl 0%

Svart vinbärsgelé 1.0 dl 11%

Rödvinsvinäger 2.0 msk 0%

Fänkålsfrön mald 1.0 tsk 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Äpple utan skal 1.0 styck 2%

Karljohansvamp 200.0 gram 3%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C. Krydda hjortstek med salt och peppar. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i timjankvist. Stek hjorten gyllene runt om.
  2. Lyft upp steken och stick in en termometer till mittten av köttet. Stek färdig i ugnen till en innertemperatur på 54°C, 30 40 minuter. Låt vila 15 minuter innan servering.
  3. Skala och skär ner selleri. Koka upp selleri och vatten. Tillsätt grädde och koka sellerin är mjuk. Mixa i en blender bara sellerin med lite av vätskan och smör, precis så att mixern orkar driva runt. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.
  4. Koka ihop vatten och fond med gelé, fänkålsfrö och vinäger till god smak. Red av med maizena. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
  5. Skär ner äpple och svamp. Stek gyllene i smör. Krydda med salt och peppar.

Kockens kommentar

Finns inte färsk karljohan går det bra med 25 gram torkad till 4 portioner.

Fler recept inom Hjort, rådjur

Liknande recept som Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri