Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 681

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2722 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hjortstek 800.0 gram 29%
Timjan 1.0 kvist 0%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Rotsellerikräm:
Rotselleri 400.0 gram 4%
Vatten 2.0 dl 0%
Grädde 2.0 dl 26%
Smör normalsaltat 3.0 msk 11%
Skysås:
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Vatten 4.0 dl 0%
Svart vinbärsgelé 1.0 dl 11%
Rödvinsvinäger 2.0 msk 0%
Fänkålsfrön mald 1.0 tsk 0%
Äpple utan skal 1.0 styck 2%
Karljohansvamp 200.0 gram 3%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Skapat av: Carlsberg
Kock: Tommy Myllymäki
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 125°C. Krydda hjortstek med salt och peppar. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i timjankvist. Stek hjorten gyllene runt om.
- Lyft upp steken och stick in en termometer till mittten av köttet. Stek färdig i ugnen till en innertemperatur på 54°C, 30 40 minuter. Låt vila 15 minuter innan servering.
- Skala och skär ner selleri. Koka upp selleri och vatten. Tillsätt grädde och koka sellerin är mjuk. Mixa i en blender bara sellerin med lite av vätskan och smör, precis så att mixern orkar driva runt. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.
- Koka ihop vatten och fond med gelé, fänkålsfrö och vinäger till god smak. Red av med maizena. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
- Skär ner äpple och svamp. Stek gyllene i smör. Krydda med salt och peppar.
Kockens kommentar
Finns inte färsk karljohan går det bra med 25 gram torkad till 4 portioner.Fler recept inom Hjort, rådjur
Liknande recept som Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Hjortytterlår med basilikamarinad
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortskav i senapssås med potatisstomp
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan