
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Äpplen
(äpple, trädgårdsapel, vildapel, ätäpplen, bordsäpplen, kokäpplen)
Latin: Malus domestica
apple
pomme, pommes de table
mela
Apfel
manzana
Grupper inom
Äpplen:
Äpple (fr. pomme) är är en art i släkte aplar inom familj rosväxter. Äpplets ursprung är okänt. Äppelträdet är ett lågväxande odlat träd, eller som i Asien buskformat. Träden är lövfällande och blommorna är vita, ofta rödlätta. Växten är vanligen självsteril, i betydelsen att de inte befruktas av den egna artens pollen.
Varianter: Äpplen växer vilt på många ställen (vildapel). Förädlad, odlad benämns trädgårdsapel, extra fina sådana kallas ätäpplen eller bordsäpplen (fr. pommes de table). Kokäpplen kallas frukt som inte är så fin och som bäst lämpar sig till syltkokning, äppelpajer och liknande. Surkart är små sura, ej fullt utvecklade äpplen. Det finns 1000-tals olika äppelsorter som odlas över hela världen, främst i de tempererade zonerna. I Sverige finns några hundra varianter. I butik dominerar fyra sorter, två gröna nämligen Granny Smith och Golden Delicious, samt två röda nämligen Gala och Red Delicious.
- Vikt i butik: Omkring 140 gram per styck (80-200 gram).
- Smak: Förädlade äpplen är söta, sötsyrliga, eller lätt syrliga. Vildäpplen är kraftigt sura.
- Alternativ vara: Sorterna är utbytbara mot varandra.
- Försäljning/säsong: Kan köpas året runt. Svenska under augusti-januari. Golden Delicious året om från Italien, bäst i september-april. Royal Gala och Granny Smith året om. Från Italien i september-mars, från Sydamerika april-juni och från Frankrike juli-augisti.
- Förvaras svalt i 4 till 8°C. Köpäpplen i lösvikt är hållbara i upp till 6 veckor, inplastade i cirka 2 veckor. I rumstemeratur (+20°C) är hållbarheten upp till 4 veckor, respektive 1. Lagringtid är sortberoende och om de ytbehandlats. "Sommaräpplen" t.ex. Transparent Blanche har kort lagringstid medan "vinteräpplen" t.ex. Åkerö kan lagras i ett halvår utan tillsatser, om det ligger svalt och mörkt.
Etengas: Mogna äpplen avger etengas (etylen) vilket är skadligt för många blommor och grönsaker. Läs mer > Etengas.
SÅ ANVÄNDS ÄPPLE
Frukten äts naturell eller används i matlagningen och till desserter, samt till mos, gelé, juice och cider. Äpplen kan formas till vackra dekorationer, se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer
Film: How to Make an Edible Apple Swan
Film: Apple Beautiful Heart Unique Design
Recept med Äpplen
Det finns 189 recept med Äpplen
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Korngrynsgröt
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt biff med äppel- och rödvinschutney
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönkålssallad blå kongo med äpple och feta (tillbehör)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Äppelkaka
Tid: 50 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever
Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Rosédoftande lammfärsburgare
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan