Korngrynsgröt

Foto: Gjenita Bekteshi

Korngrynsgröt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Korngryn, kärnor

2.0 

dl

Mjölk

7.0 

dl

Salt

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Mjölk

8.0 

dl

Stekfläsk

 

 

Äpple utan skal

 

 

Sylt

 

 

Hjortronsylt

 

 

Strösocker

 

 

Kanel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 348

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1391 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 392 gram)

Ingredienser

Visa:

Korngryn, kärnor 2.0 dl 35%

Mjölk 7.0 dl 30%

Salt 0%

 

Tillbehörsalternativ:

Mjölk 8.0 dl 34%

Stekfläsk 0%

Äpple utan skal 0%

Sylt 0%

Hjortronsylt 0%

Strösocker 0%

Kanel 0%

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

Tillagning

  1. Blötlägg grynen över natt.
  2. Slå bort överflödsvatten. Tillsätt mjölk och koka på svag värme i cirka 30 minuter. Se anvisning på paketet. Akta så det inte kokar över och rör om emellanåt.
  3. Låt vila en stund och smaka av med salt.
  4. Servera med mjölk och sylt, till exempel hjortronsylt.

Kockens kommentar

Korngrynsgröt tillagas av krossade eller polerade korngryn, vilka brukar kallas pärlgryn (läs mer > klicka på ingrediens Korngryn). Korn och ris blandas ofta och tillagas till gröt.

Korngrynsgröt var förr fattigmansmat. Skildras bland annat i Wilhelm Mobergs Utvandrarna där Karl-Oskar och Kristinas dotter Anna i smyg föräter sig av den åtråvärda gröten och dör därav. Hade man tillgång till fläsk var det vanligt att blanda små tärningar i gröten. Äpplen kan kokas med varvid gröten även smaksätts med socker och kanel. Korngrynsgröt är typiskt norrländskt, så hjortronsylt är ett passande tillbehör.

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Korngrynsgröt