Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rundkornigt ris 4.0 dl 57%
Salt 1.3 tsk 0%
Kanelstång 10 cm 2.0 styck 2%
Mjölk 1.4 liter 41%
Tillbehör:
Strösocker 0%
Kanel mald 0%
Mjölk 0%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Om ris > Äts ej
Risgrynsgröt färdig Äts ej
Mathistorisk uppslagsbok > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
- Häll i mjölk och kanelstång. Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning.
- Servera gröten med mjölk, socker, kanel och smör. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.
Kockens kommentar
Risgrynsgröt kan ätas året om till exempel till frukost, men är klassisk julmat och kallas också julgröt eller tomtegröt. Julgröt till tomten och mandel i gröten är en äldre tradition. Läs mer > Om gröt. Klicka på ingrediensen för att läsa mer om rundkornigt ris.
Ris förekom i Sverige på den heliga Birgittas fars begravning år 1328. Risgrynsgröt omtalas i skrift 1542, den kokades då i Malmö. Under 1700-talet började risgrynsgröt ersätta råg- och korngrynsgröt vid finare fester hos allmogen. Ris som tillbehör till mat i stället för potatis uppträder först efter andra världskriget i Sverige. Källa: Swan, Mathistorisk uppslagsbok (se dito).
Grötrester: Av överbliven risgrynsgröt kan man tillaga risgrynspudding, sjuskinnsgröt eller ris á la Malta (se recept via länk nedan).
2013-06
Använd grötrester
Fler recept inom Gröt, välling
Liknande recept som Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt
-
Mannagrynsgröt, mannagrynspudding
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Underbara Clara *
-
Soupe panade, fransk brödsoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havregrynsgröt
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Sjuskinnsgröt
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamsgröt, grahamsgrynsgröt
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Flötgröt
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Molinogröt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Korngrynsgröt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan