Risgrynspudding med saftsås (efterrätt)

Foto: Mary Berry, BBC2

Risgrynspudding med saftsås (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Gröt:

 

Rundkornigt grötris

1.5 

dl

Mjölk

8.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

 

Pudding:

 

Ägg

2.0 

styck

 

Tillval:

 

Strösocker

 

 

Kanel

 

 

Citronskal rivet

 

 

Frukt

 

 

Sylt

 

 

Grädde

 

 

 

Saftsås:

 

Saft koncentrerad

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Potatismjöl

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om pudding >

 

 

Om gröt >

 

 

Om ris >

 

 

Om saftsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1314 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 186 gram)

Ingredienser

Visa:
Gröt:

Rundkornigt grötris 1.5 dl 33%

Mjölk 8.0 dl 37%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Pudding:

Ägg 2.0 styck 10%

 

Tillval:

Strösocker 0%

Kanel 0%

Citronskal rivet 0%

Frukt 0%

Sylt 0%

Grädde 0%

 

Saftsås:

Saft koncentrerad 1.0 dl 16%

Vatten 2.0 dl 0%

Potatismjöl 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om pudding > Äts ej

Om gröt > Äts ej

Om ris > Äts ej

Om saftsås > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Mary Berry" under bilden.

  1. Saftsås: Blanda samman saft och vatten i en kastrull och rör ner potatismjöl. Låt koka upp under omrörning. Passa noga! När första bubblan syns är saftsåsen klar. Ta av från värmen och kyl.
  2. Koka gröt: Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
  3. Häll i mjölk och eventuella smaksättare (se kommentar nedan). Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning. Låt svalna.
  4. Pudding: Sätt ugnen på 200-225°C.
  5. Vispa ägg med en gaffel och blanda med gröten. Tillsätt lite mjölk om den är alltför fast.
  6. Smöra en ugnssäker form eller portionsformar och häll i smeten.
  7. Grädda risgrynspuddingen i cirka 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  8. Ta ut puddingen och låt den svalna. Servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär eller lättvispad grädde om så önskas.

Kockens kommentar

Risgrynspudding är en tjockare variant av risgrynsgröt, klassisk rätt till jul och påsk. I stället för att tillsätta ägg och ugnslaga kan man lättkoka gröten tills den blivit tillräckligt tjock i konsistensen. Det är också ett bra sätt att ta tillvara överbliven gröt. Den färdigkokta gröten, som bör vara ganska fast, äts kall eller uppvärmd i ugn 25 minuter. Fördelas lämpligen i sockerbeströdda formar. Serveras med sylt, saftsås eller varm chokladsås. Läs mer > Om pudding.

Smaksättare: Man kan söta risgrynsgröten med socker om så önskas, men saftsås och tillbehör ger i sig tillräcklig sötma. Gröten kan också smaksättas med kanelstång, citronskal och annat om man vill, eller garnera puddingen med detta vid servering. Färska eller frysta bär alternativt sylt är tänkbara tillbehör till puddingen.

Alternativ

Risgrynsgröt

Mannagrynspudding

Saftsås

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Risgrynspudding med saftsås (efterrätt)