
Foto: Film: Justin Cooking, Ile flottantes
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 209

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2631 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 7%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vaniljsås:
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 9%
Vispgrädde 1.0 dl 14%
Äggula 5.0 styck 10%
Strösocker 1.0 dl 14%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Karamellsås:
Strösocker 2.5 dl 36%
Vatten 1.4 dl 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Marängsmet:
Äggvita 5.0 styck 3%
Strösocker 0.3 dl 4%
Citronjuice 0.5 tsk 0%
Garnering:
Mandelspån rostade 1.0 dl 9%
Kockskolan:
Så lagas maränger > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Justine" under bilden.
- Förbered: Äggen bör helst vara rumsvarma. Skilj äggulor från vita. Det får inte finnas minsta gnutta gula i vitan. Använd bunke och visp av rostfritt stål som skall vara väl rengjorda och avsköljda (läs mer > Så lagas maränger). Rosta (stek utan matfett) mandelspån i stekpanna tills de fått lite färg (utan att svartbränna).
- Crčme Anglais (vaniljsås): Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut innehållet och tillsätt detta inklusive skalet. Värm upp till såsen börjar sjuda. Låt svalna något. Ta bort skalet.
- Vispa samman i en bunke äggulor och socker pösigt tills smeten bleknar. Tillsätt avsvalnad mjölkblandning, lite i taget under vispning. Om såsen är för lös värms den på, men akta så att värmen understiger 70°C (enligt filmen 83-85°C, se kommentar). Låt smeten svalna, eller kallna i kylskåp överplastad så att den inte skinnar sig. Rätten kan serveras med ljummen, sval eller kall sås som man behagar.
- Karamellsås: Häll socker, hälften av vattnet och citronjuicen i en kastrull. Låt koka tills såsen karamelliseras, blir mörkt rödbrun. Ta av från värmen och rör ner resten av vattnet. Ställ kallt så att den tjocknar något.
- Marängsmet: Koka upp vatten och låt sjuda på svag värme (i filmen vatten + mjölk, se kommentar). Vispa äggvita med några droppar citron. Tillsätt socker efter ett tag. Vispa till hårt skum. Läs mer > Så vispas ägg.
- Snöägg: Forma stora marängägg med två matskedar, några åt gången. Lägg dem på kokvattnet ett par minuter. Vänd runt så att båda sidor värms upp. Lägg över på hushållspapper för att torka i 30 minuter.
- Servera: Rör om vaniljkrämen och häll upp i serveringsskålar. Lägg i snöägg. Ringla över karamellsås och garnera med mandelspån.
Kockens kommentar
Oeuf ā la neige är en klassisk fransk efterrätt med anor från 1500-talet.Ile flottande (fr. flytande ö", eng. floating island) är i princip samma sak som Oeuf ā la neige, men brukar ofta vara förenklade recept av originalet. Se recept Floating island via länk nedan.
Vaniljsås: Såsen hettas upp för att tjockna. Mjölkblandningen får dock inte vara för varm så att äggulan koagulerar (stelnar) vilket sker vid 70°C. Har man fått klimpar i såsen bör den silas/passeras. Man kan tillreda på lite olika sätt, jämför med recept Hemlagad vaniljsås via länk nedan (läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.
Karamellsås är klassisk garnering (trögflytande). I vissa recept blandar man inte med extra vatten, varvid den stelnar till knäck när den avsvalnas.
Maräng: Snöägg är en variant av maräng som upphettas genom pochering i stället för i ugn (läs mer > Om maräng). Traditionellt pocheras snöäggen på het vaniljsås och i filmen en blandning av mjölk och vatten för att efterlikna detta, men det går lika bra att pochera på sjudande vatten.
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan