Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 386

Kcal / portion: 524

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3142 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 32%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grädde 6.0 dl 69%
Strösocker 1.0 dl 12%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej
Äggula 6.0 styck 10%
Alternativ:
Standardmjölk (röd) 1.0 dl Äts ej
Salt 1.0 krm Äts ej
Tillbehör:
Farinsocker 1.0 dl 9%
Gasbrännare > Äts ej
Pajform (~10 cm bred) 4.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Maillardreaktion > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
bränna > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Förvärm ugnen på 150°C. Ta fram portionsformar och ställ dem på ugnsplåt med hög kant. Häll på vatten till 2/3-dels höjd av formarna. Ställ in plåten utan formar i ugnen. Kan bakas utan vattenbad, men då i ugnsvärme 100°C.
- Koka: Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde och hälften av sockret. Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen. Tag ur vaniljstången.
- Alternativ: Mjölk kan ersätta en del av grädden, vilket är vanligt i andra recept. En liten mängd salt kan tillsättas för att balansera upp sötman.
- Vispa under tiden samman äggulorna och resten av sockret.
- Vispa ner grädden lite i taget till jämn smet. Sila helst smeten. Fördela i portionsformar.
- Ställ formarna i långpannan. Fyll på med hett vatten i pannan vid behov. Lika högt upp på portionsformen som smet i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 45- 50 minuter, tills krämen stelnat. Överbaka inte, lite löst i mitten gör inget.
- Kyl: Ta ut formarna och ställ direkt i kylen utan att täcka över. Minst ett par timmar, helst över natt.
- Servera: Strö socker på ytan. Bränn ytan med gasolbrännare. Häll på nytt socker och bränn en gång till för tjockare skorpa. Alternativt grilla i ugn på högsta värmen (250°C). Passa noga så att ytan inte bränns för hårt.
Kockens kommentar
Detta är en av världens mest populära desserter, en efterrätt man inte glömmer. Krämig med sockerlock. I praktiken stelnad vaniljsås (se dito). Traditionell crčme brûlée lagas utan tillsatser som vanilj. Vanilj är dock en smakhöjare av klass. Krämen kan också smaksättas med olika (exotiska) frukter.
Brylé (fr. brulé) = bränna, bränna vid men inte nödvändigtvis vidbränna (läs mer > bränna). I detta recept bränner man sockerytan (karamelliserar) för att få smakförhöjande maillardreaktion (se respektive). Denna efterrätt skall inte förväxlas med brylépudding (crčme caramel) där brylé syftar på tillhörande "brända" karamellsås. Se dito recept via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Crčme brûlée, bränd äggkräm
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan