Gammaldags vaniljpudding

Foto: Betty Crocker

Gammaldags vaniljpudding

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Vaniljstång

1.0 

styck

el. vaniljsocker

 

 

Vispgrädde

6.0 

dl

Mjölk

4.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Gelatinblad

6.0 

styck

 

Tillval:

 

Ägg

1.0 

styck

Äggula

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om pudding >

 

 

Om fromage, bavaroise >

 

 

Om parfait >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 704

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2816 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 24%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 253 gram)

Ingredienser

Visa:

Vaniljstång 1.0 styck 0%

el. vaniljsocker 0%

Vispgrädde 6.0 dl 77%

Mjölk 4.0 dl 9%

Strösocker 1.0 dl 14%

Gelatinblad 6.0 styck 1%

 

Tillval:

Ägg 1.0 styck Äts ej

Äggula 2.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Om pudding > Äts ej

Om fromage, bavaroise > Äts ej

Om parfait > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång med frön. Ta av från värmen och låt vila i 30 minuter.
  3. Blötlägg gelatin 5-10 minuter i kallt vatten.
  4. Ta ut vaniljstången. Koka upp vaniljsåsen på nytt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatten och rör ut dem i soppan så att de helt lösts upp.
  5. Häll upp i portionsformar och låt svalna. Ställ i kylskåp och låt svalna.
  6. Serveras kall, gärna några bitar eller mixad färsk frukt och bär.

Kockens kommentar

Vaniljpudding var en vanlig efterrätt i mitten av 1900-talet. Ofta tillrett på färdig köpepulver. Numera skall det vara på franskt vis - mousse, crčme caramel, bavarois, fromage eller annat fint. Faktum är att det är svårt att hitta recept på gammaldags vaniljpudding. Läs mer > Om pudding.

Klassisk vaniljpudding tillagas på grädde och/eller mjölk, (smör), socker, (äggulor), vaniljstång (vanilj­socker) och förtjockningsmedel som potatismjöl eller gelatin.

Med äggulor: Mjölk, socker och vanilj kokas upp. Ägg och äggulor tillsätts under kraftig vispning och krämen får sjuda på låg värme under fortsatt vispning, tills den är tjock och pösig. Ta av från värmen och låt kallna, vispa om ett flertal gånger. Lös upp gelatin i lite hett vatten. Vispa upp grädden till hårt skum. Rör ner gelatinet och sedan grädden i smeten. Källa: Vårt Hems Stora Kokbok 1933, recept 1550.

Alternativ

Bavarois vanille

Chokladpudding

Moccamousse, chokladmousse

Crčme caramel, brylépudding

Panna cotta

Zabione, italiensk äggkräm

Vanilparfait

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Gammaldags vaniljpudding