Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 704

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2816 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 24%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Vispgrädde 6.0 dl 77%
Mjölk 4.0 dl 9%
Strösocker 1.0 dl 14%
Gelatinblad 6.0 styck 1%
Tillval:
Ägg 1.0 styck Äts ej
Äggula 2.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om pudding > Äts ej
Om fromage, bavaroise > Äts ej
Om parfait > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång med frön. Ta av från värmen och låt vila i 30 minuter.
- Blötlägg gelatin 5-10 minuter i kallt vatten.
- Ta ut vaniljstången. Koka upp vaniljsåsen på nytt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatten och rör ut dem i soppan så att de helt lösts upp.
- Häll upp i portionsformar och låt svalna. Ställ i kylskåp och låt svalna.
- Serveras kall, gärna några bitar eller mixad färsk frukt och bär.
Kockens kommentar
Vaniljpudding var en vanlig efterrätt i mitten av 1900-talet. Ofta tillrett på färdig köpepulver. Numera skall det vara på franskt vis - mousse, crčme caramel, bavarois, fromage eller annat fint. Faktum är att det är svårt att hitta recept på gammaldags vaniljpudding. Läs mer > Om pudding.Klassisk vaniljpudding tillagas på grädde och/eller mjölk, (smör), socker, (äggulor), vaniljstång (vaniljsocker) och förtjockningsmedel som potatismjöl eller gelatin.
Med äggulor: Mjölk, socker och vanilj kokas upp. Ägg och äggulor tillsätts under kraftig vispning och krämen får sjuda på låg värme under fortsatt vispning, tills den är tjock och pösig. Ta av från värmen och låt kallna, vispa om ett flertal gånger. Lös upp gelatin i lite hett vatten. Vispa upp grädden till hårt skum. Rör ner gelatinet och sedan grädden i smeten. Källa: Vårt Hems Stora Kokbok 1933, recept 1550.
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Gammaldags vaniljpudding
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan