Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm

Foto: Zester Daily

Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Äggula

4.0 

st stora

Strösocker

4.0 

msk

Marsala starkvin

1.0 

dl

el. cider }

 

 

 

Garnering:

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Jordgubbar

4.0 

styck

Mynta färsk

4.0 

blad

 

Kockskolan:

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

Om hollandaisesåser >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Sabayonkastrull >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 239

GBR (GI) / port: 2

Recept: 956 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 17%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 90 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 4.0 st stora 27%

Strösocker 4.0 msk 24%

Marsala starkvin 1.0 dl 11%

el. cider } 0%

 

Garnering:

Vispgrädde 1.0 dl 38%

Jordgubbar 4.0 styck 1%

Mynta färsk 4.0 blad 0%

 

Kockskolan:

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Om hollandaisesåser > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Sabayonkastrull > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

  1. Skilj äggulor från vitor.
  2. Vispa kraftigt gulor och socker till tjockt vitt skum i liten kastrull. Elvisp fungerar bäst.
  3. Vispa ner starkvin eller cider lite i taget.
  4. Sätt kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och blir krämig. Obs! Krämen får inte koka, då skär den sig.
  5. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Ställ in i kylskåp i 4 timmar eller längre.
  6. Vispa grädde.
  7. Häll krämen i eleganta glas och toppa med en klick vispad grädde, myntablad och en jordgubbe.

Kockens kommentar

Zabaione, zabaglione (it. = "skumma", fr. = sabayon/-ne) är en italiensk, luftig äggkräm serverad som dessert. Traditionellt ingår starkvinet marsala, men kan också smaksättas med sprit, likör eller vin (torrt, mousserat eller sött vitt vin som Moscato D´Asti).

Ibland tillsätts hårdvispad äggvita straxt före servering. Rätten serverades förr ljummen, men numera som regel kall. Klassiskt till färska fikon. Begreppet kommer från napolitansk dialekt "zappilare" = att skumma. Den franka motsvarigheten sabayon kan också avse en fin mousselinsås med ägg och smör som serveras till fisk (läs mer >  Om hollandaisesåser).

Alternativ

Bavarois vanille, vaniljpudding

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm