Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rundkornigt ris

4.0 

dl

Salt

1.3 

tsk

Kanelstång 10 cm

2.0 

styck

Mjölk

1.4 

liter

 

Tillbehör:

 

Strösocker

 

 

Kanel mald

 

 

Smör normalsaltat

 

 

Mjölk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

Om ris >

 

 

Risgrynsgröt färdig

 

 

Mathistorisk uppslagsbok >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 20

Recept: 2045 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 546 gram)

Ingredienser

Visa:

Rundkornigt ris 4.0 dl 57%

Salt 1.3 tsk 0%

Kanelstång 10 cm 2.0 styck 2%

Mjölk 1.4 liter 41%

 

Tillbehör:

Strösocker 0%

Kanel mald 0%

Smör normalsaltat 0%

Mjölk 0%

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

Om ris > Äts ej

Risgrynsgröt färdig Äts ej

Mathistorisk uppslagsbok > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
  2. Häll i mjölk och kanelstång. Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning.
  3. Servera gröten med mjölk, socker, kanel och smör. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.

Kockens kommentar

Risgrynsgröt kan ätas året om till exempel till frukost, men är klassisk julmat och kallas också julgröt eller tomtegröt. Julgröt till tomten och mandel i gröten är en äldre tradition. Läs mer > Om gröt. Klicka på ingrediensen för att läsa mer om rundkornigt ris.

Ris
förekom i Sverige på den heliga Birgittas fars begravning år 1328. Risgrynsgröt omtalas i skrift 1542, den kokades då i Malmö. Under 1700-talet började risgrynsgröt ersätta råg- och korngrynsgröt vid finare fester hos allmogen. Ris som tillbehör till mat i stället för potatis uppträder först efter andra världskriget i Sverige. Källa: Swan, Mathistorisk uppslagsbok (se dito).

Grötrester: Av överbliven risgrynsgröt kan man tillaga risgrynspudding, sjuskinnsgröt eller ris á la Malta (se recept via länk nedan).

2013-06

Använd grötrester

Sjuskinnsgröt

Ris á la Malta

Risgrynspudding

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt