Soupe panade, fransk brödsoppa

Foto: Film: KTO TV, panad, pain perdu

Soupe panade, fransk brödsoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner à 4 dl: 4

Vitt bröd

250.0 

gram

Tomater

500.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Matolja

2.0 

msk

Buljong

1.0 

liter

el. konc. fond + vatten

 

 

Mejram torkad

 

 

Salt och peppar

 

 

Bladkryddor finhackad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om välling >

 

 

Om panad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 67

Kcal / portion: 281

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1124 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 422 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitt bröd 250.0 gram 58%

Tomater 500.0 gram 8%

Gul lök 1.0 st stor 6%

Matolja 2.0 msk 21%

Buljong 1.0 liter 7%

el. konc. fond + vatten 0%

Mejram torkad 0%

Salt och peppar 0%

Bladkryddor finhackad 0%

 

Kockskolan:

Om välling > Äts ej

Om panad > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Detta recept enligt Gastronomique Larousse, vilket ger en finare soppa än nunnornas recept på bilden (se kommentar). Se film Benediktinernunnor lagar brödsoppa med fattiga riddare till efterrätt - klicka på "KTO TV" under bilden. Fattiga riddare, se recept > Pain perdu.

  1. Förbered: Skålla och skala tomater. Krossa dem. Skala och hacka lök. Stek löken i olja i en kastrull några minuter utan att svartbränna. Tillsätt tomater och låt sjuda på svag värme under lock i 5 minuter.
  2. Tillsätt buljong och låt småkoka i 30 minuter. Smaka av med mejram, salt och peppar.
  3. Brödet får gärna vara lite gammalt och torrt, men inte mögligt. Skär bort brödkanterna och dela inkråmet i små bitar. Lägg i bunke.
  4. Soppa: Håll en ½-liter buljong på brödet och låt det dra en stund. Häll över i kastrullen och låt soppan småkoka i 10 minuter. Sila eller mixa soppan.
  5. Servera: Straxt före servering tillsätts lite matolja och soppan värms upp. Garnera med lite bladgrönt.

Kockens kommentar

Brödsoppa är klassisk fattigmanmat såväl i Frankrike som i Sverige och i andra länder. Torrt bröd upplöst i vatten till en vällingliknande soppa (läs mer > Om välling). Nunnornas recept består av 400 gram bröd, 3 liter vatten och lite salt. Dessutom tillyxat med en½ liter grädde.  

Panade (sv. panad): är en degblandning som används som förtjockningsmedel till färser. Det finns olika varianter, till exempel Panad de pain av vitt bröd, vilket används speciellt till köttqueneller (läs mer > Panad). Därav soppan namn.

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Soupe panade, fransk brödsoppa