Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 267
 
    
                Kcal / portion: 286
 
    
                GBR (GI) / port: 4
Recept: 2286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 15%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 2.0 dl 18%
Smör 75.0 gram 24%
Vatten 2.0 msk 0%
Alternativ:
Smördeg Äts ej
Fyllning:
Äpple syrligt 4.0 styck 8%
Smör 75.0 gram 24%
Strösocker 1.5 dl 25%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Deg: Blanda mjöl och smör med händerna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Alternativt använd smördeg.
- Kavla ut degen till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, cirka 25 centimeter i diameter. Låt degen vila i kylen 15-30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
- Stek: Lägg smör och socker i stekpanna. Hetta upp det på spisen under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i pannan och pressa över citronjuice. Låt steka en stund, 5 minuter eller så.
- Ta stekpannan från värmen. Lägg över deglocket och vik ner degkanterna på insidan av pannan. Gör några lufthål med en gaffel.
- Grädda: Ställ in pannan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
- Ta ut, låt svalna. Lossa på locket runt kanten. Lägg en stor tallrik eller ett runt fat ovanpå pannan. Vänd kakan uppochned. Serveras varm eller kall.
Kockens kommentar
Rätten sägs ha skapats av misstag på Hotel Tatin i Lamotte-Beuvron söder om Paris på 1880-talet. Stéphanie Tatin skulle laga en traditionell äppelpaj och glömde bort äpplena som stekte i pannan. Hastigt slängde hon degen över äpplena och ställde in pannan i ugnen. Därefter vände hon på pajen och serverade den. Tårtan blev sedermera ett signum för restaurangen efter kvinnans död. Huruvida storyn är sann är mer tveksamt. Under hennes tid omtalades aldrig receptet som Tarte Tatin.Blixtsmördeg: Tårtbotten är gjord av en så kallad demi-feuilletée ("halv smördeg") på svenska kallad blixtsmördeg och på engelska flanky pastry. Läs mer > Om smördegar.
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
- 
                
                    Klassisk äppelpajTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpajTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårtaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Amerikansk stor äppelpajTid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med bovete och hasselnötterTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med romrussinTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Äpple och päroncrustade med syrliga russinTid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian 
- 
                
                    Plommonpaj med mandelmassaTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårtaTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bärpaj - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    