Bli medlem (gratis)
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Klassisk äppelpaj
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 3.0 dl 16%
Smör normalsaltat 125.0 gram 23%
Strösocker 2.0 msk 3%
Vatten 1.5 msk 0%
Fyllning:
Äpple utan skal 3.0 styck 5%
Strösocker 0.5 dl 5%
Kanel mald 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 6.0 dl 48%
Plastfilm Äts ej
Pajform (låg kant) > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in kallt matfettet med fingrarna till grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda samman. Se recept via länk nedan. Lägg i kylskåpet i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Förgrädda: Smörj en form med matfett. Kavla ut degen och klä in formen, alternativt tryck ut degen jämnt i formen. Förgrädda pajskalet i ugn i cirka 10 minuter. Skalet blir motståndskraftigare mot fukt om det penslas med uppvispat ägg när det tagits ut ur ugnen. Låt kallna.
- Fyllning: Skala, ta ut kärnhus och skiva äpplen. Bred ut äpplen i formen. Strö över socker och kanel.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Kockens kommentar
Äggula kan tillsättas degen, vilket ger fastare deg. Socker kan utelämnas i degen. Deg som kavlas ut måste vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Klassisk äppelpaj
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Blåbärspaj eller hallonpaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan