Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Vatten

1.5 

msk

 

Fyllning:

 

Äpple utan skal

3.0 

styck

el. annan frukt

 

 

Strösocker

0.5 

dl

Kanel mald

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

6.0 

dl

Plastfilm

 

 

Pajform (låg kant) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 22%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 211 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 16%

Smör normalsaltat 125.0 gram 23%

Strösocker 2.0 msk 3%

Vatten 1.5 msk 0%

 

Fyllning:

Äpple utan skal 3.0 styck 5%

el. annan frukt 0%

Strösocker 0.5 dl 5%

Kanel mald 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 6.0 dl 48%

Plastfilm Äts ej

Pajform (låg kant) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in tärnat matfettet med fingrarna till grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda samman. Lägg i kylskåpet i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Förgrädda: Smöra en ugnsform eller springform med matfett. Tryck ut degen jämnt i formen med fingrarna. Förgrädda pajskalet i ugn i cirka 10 minuter.

    Kavla?  Degen kan också kavlas ut till en rundel. Tillsätt i så fall lite extra vatten i degen när den blandas, så håller den bättre samman. Kavla ut kall deg på mjölat bakbord till en rundel lite större än formens botten. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den i formen. Jämna till kanten.
  4. Skalskydd: Skalet blir motståndskraftigare mot fukt om det penslas med uppvispad äggvita (+lite salt) när det tagits ut ur ugnen. Salt gör äggvitan lösare. 
  5. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Skär sneda triangulära klyftor vilket passar bäst i rund form. Bred ut äpplen i formen. Strö över socker och kanel.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Akta så att inte äpplen och deg svartbränns. Ta ut när äpplena är mjuka och när degkanten är mörkt brun. Eventuellt svatbränd kant och äppeltoppar tas bort.
  7. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kockens kommentar

Äggula kan tillsättas degen, vilket ger fastare deg. Socker kan utelämnas i degen. Pajen lossar lättare om formen smöras och ströbröas.

2023-10

Alternativ

Söt svensk pajdeg

Pâte sucrée, fransk söt pajbotten

Klassisk osötad pajdeg

Proffsets krispiga pajdeg

Hemlagad vaniljsås

Hemlagad vaniljglass

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Klassisk äppelpaj