Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 3.0 dl 16%
Smör normalsaltat 125.0 gram 23%
Strösocker 2.0 msk 3%
Vatten 1.5 msk 0%
Fyllning:
Äpple utan skal 3.0 styck 5%
Strösocker 0.5 dl 5%
Kanel mald 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 6.0 dl 48%
Plastfilm Äts ej
Pajform (låg kant) > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in tärnat matfettet med fingrarna till grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda samman. Lägg i kylskåpet i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Förgrädda: Smöra en ugnsform eller springform med matfett. Tryck ut degen jämnt i formen med fingrarna. Förgrädda pajskalet i ugn i cirka 10 minuter.
Kavla? Degen kan också kavlas ut till en rundel. Tillsätt i så fall lite extra vatten i degen när den blandas, så håller den bättre samman. Kavla ut kall deg på mjölat bakbord till en rundel lite större än formens botten. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den i formen. Jämna till kanten. - Skalskydd: Skalet blir motståndskraftigare mot fukt om det penslas med uppvispad äggvita (+lite salt) när det tagits ut ur ugnen. Salt gör äggvitan lösare.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Skär sneda triangulära klyftor vilket passar bäst i rund form. Bred ut äpplen i formen. Strö över socker och kanel.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Akta så att inte äpplen och deg svartbränns. Ta ut när äpplena är mjuka och när degkanten är mörkt brun. Eventuellt svatbränd kant och äppeltoppar tas bort.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Kockens kommentar
Äggula kan tillsättas degen, vilket ger fastare deg. Socker kan utelämnas i degen. Pajen lossar lättare om formen smöras och ströbröas.
2023-10
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Klassisk äppelpaj
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan