För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk äppelpaj

Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Vatten

1.5 

msk

 

Fyllning:

 

Äpple utan skal

3.0 

styck

el. annan frukt

 

 

Strösocker

0.5 

dl

Kanel mald

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

6.0 

dl

Plastfilm

 

 

Pajform (låg kant) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 22%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 211 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 16%

Smör normalsaltat 125.0 gram 23%

Strösocker 2.0 msk 3%

Vatten 1.5 msk 0%

 

Fyllning:

Äpple utan skal 3.0 styck 5%

el. annan frukt 0%

Strösocker 0.5 dl 5%

Kanel mald 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 6.0 dl 48%

Plastfilm Äts ej

Pajform (låg kant) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in kallt matfettet med fingrarna till grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda samman. Se recept via länk nedan. Lägg i kylskåpet i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Förgrädda: Smörj en form med matfett. Kavla ut degen och klä in formen, alternativt tryck ut degen jämnt i formen. Förgrädda pajskalet i ugn i cirka 10 minuter. Skalet blir motståndskraftigare mot fukt om det penslas med uppvispat ägg när det tagits ut ur ugnen. Låt kallna.
  4. Fyllning: Skala, ta ut kärnhus och skiva äpplen. Bred ut äpplen i formen. Strö över socker och kanel.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  6. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kockens kommentar

Äggula kan tillsättas degen, vilket ger fastare deg. Socker kan utelämnas i degen. Deg som kavlas ut måste vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Alternativ

Söt svensk pajdeg

Pâte sucrée, fransk söt pajbotten

Klassisk osötad pajdeg

Proffsets krispiga pajdeg

Hemlagad vaniljsås

Hemlagad vaniljglass

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Klassisk äppelpaj