Foto: Film: Sally Welt, Apfelstrudel
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 210
Kcal / portion: 170
GBR (GI) / port: 2
Recept: 1701 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 11%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl Special 125.0 gram 26%
eller 2.0 dl %
Vatten 0.5 dl 0%
Ägg 0.5 styck 2%
Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 7%
Salt 1.0 krm 0%
Fyllning:
Äpple 0.5 kilo 11%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Strösocker 0.5 dl 11%
Vaniljsocker 1.0 tsk 1%
Mandelspån 25.0 gram 9%
Smör smält 30.0 gram 13%
Creme fraiche 1.0 dl 19%
Mandolin > Äts ej
Garnering:
Florsocker 0%
Tillval:
Russin 0%
Tillbehörsalternativ:
Vaniljglass Äts ej
Kockskolan:
Om filodeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film , klicka på "Sally" under bilden ovan. I filmen tillagas dubbel sats (1 sats = 1 ugnsplåt). Detta receptet är lite kortfattat beskrivet. Se utförligare i filmen eller på recept > Strudelteig.
- Deg: Blanda mjöl, ägg och vatten. Rundriv (knåda) degen samman, tillsätt matolja och knåda väl till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Tillsätt lite vatten eller mjöl vid behov, den skall vara mjuk utan att klibba fast vid bakbordet. Forma till en boll och smörj in den med olja. Plasta in och lägg i kylskåp 30 minuter eller mer.
- Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skiva fint med mandolin eller osthyvel. Lägg i skål. Riv över gult citronskal och pressa ut saften på äppelskivorna, vilket gör att de inte svartnar. Tillsätt socker, vaniljsocker och mandelspån. Dessutom russin om så önskas. Blanda försiktigt med en slev. Låt stå och dra i en halvtimme, helst överplastad.
- Förvärm ugnen på 190°C.
- Kavla och tänj: Tillreds dubbel sats som i filmen, bör degen halveras för att underlätta bearbetning. Smält smör och låt svalna. Lägg en stor handduk (helst 80 cm lång) tvärs på bakbordet. Mjöla den lätt.
- Kavla ut degen till cirka 45 centimeters bredd. Tänj degen i luften på båda händernas knogar till lätt genomskinlig deg, 60 cm bred eller mer, lagom stor att få plats på handduken (se film på recept Strudelteig, framgår också i filmen ovan). Lägg tillbaka på duken och tänj ut kanten så att degen bildar en fyrkant på handduken. Deg utanför handdukskanten kan skäras av och läggas på degen.
- Montera: Sprid lite avsvalnat smör slarvigt här och där på degen. Smeta ut hälften av crčme fraichen i en mittsträng (inte ända ut till kanten). Krama ur vätskan i äppelkompotten och sprid detta över degen (lämna ~7 cm av kanten fri). Vik in kanten närmast och sidokanterna. Rulla ihop degen löst med hjälp av handduken.
- Grädda: Lägg över degkorven med hjälp av handduken på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Sätt in i ugn cirka 30 minuter tills bakverket fått fin gyllenbrun färg.
- Servera: Ta ut och pudra florsocker över. Serveras varm, ljummen eller kall, gärna med vaniljglass eller vispad grädde till. Bestick sked och gaffel.
Kockens kommentar
Strudel (ty. strömvirvel) är en klassisk österrikiskt bakverk från den Habsburgska eran. Det äldsta nedtecknade receptet är från Wien 1696. Som sådan populär i länder ingående i Habsburgska styret - Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Hercegovina och Serbien.En strudel kan vara en bakad eller kokt maträtt med olika slags fyllning och varierande degblandningar (se recept > Strudelteig), eller en efterrätt som detta recept, fylld med frukt. Utöver Apfelstrudel är också Kirchenstrudel (körsbärs-) populärt.
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan