Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 303

Kcal / portion: 395

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3951 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 14%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Smör normalsaltat 100.0 gram 18%
Vetemjöl 3.0 dl 16%
Strösocker 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 msk 0%
Fyllning:
Äpple fast sort 5.0 styck 6%
Smör normalsaltat 1.0 msk 2%
Muscovadosocker 1.0 dl 7%
Russin 1.0 dl 4%
Mörk rom 2.0 msk 2%
Deg smulpaj:
Smör normalsaltat 100.0 gram 18%
Vetemjöl 2.5 dl 13%
Strösocker 1.0 dl 10%
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om osötad pajdeg > Äts ej
Om mördeg > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Pajdeg: Knåda ihop pajdegen. Se recept > Klassisk svensk pajdeg. Ställ i kylskåp en timme.
- Skala och skär ner äpplen i lite mindre bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör, äpplen, russin och socker. Låt smälta ihop i ett par minuter. Slå på rom. Låt koka in. Tag upp och låt kallna.
- Smuldeg: Blanda ihop smuldegen. Se recept > Smulpaj - grundrecept.
- Kavla ut pajdegen. Klä en form cirka 24 cm i diameter. Låt stå kallt i minst 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Förgrädda pajskalet i 5 minuter. Läs mer > Så förgräddas pajskal.
- Fyllning: Fyll skalet med äpplena. Smula över smuldegen. Sätt in i ugnen igen i 10-15 minuter tills smulorna fått färg.
- Servera med lite lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite rom.
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Äppelpaj med romrussin
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan