Äppelpaj med romrussin

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äppelpaj med romrussin

Lägg till ingredienser

Antal bitar (10/paj): 10

Pajdeg:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vetemjöl

3.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Vatten

2.0 

msk

 

Fyllning:

 

Äpple fast sort

5.0 

styck

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Muscovadosocker

1.0 

dl

Russin

1.0 

dl

Mörk rom

2.0 

msk

 

Deg smulpaj:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vetemjöl

2.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 303

Kcal / portion: 395

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3951 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 14%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 130 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Smör normalsaltat 100.0 gram 18%

Vetemjöl 3.0 dl 16%

Strösocker 1.0 msk 1%

Vatten 2.0 msk 0%

 

Fyllning:

Äpple fast sort 5.0 styck 6%

Smör normalsaltat 1.0 msk 2%

Muscovadosocker 1.0 dl 7%

Russin 1.0 dl 5%

Mörk rom 2.0 msk 2%

 

Deg smulpaj:

Smör normalsaltat 100.0 gram 18%

Vetemjöl 2.5 dl 13%

Strösocker 1.0 dl 10%

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om osötad pajdeg > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Pajdeg: Knåda ihop pajdegen. Se recept > Klassisk svensk pajdeg. Ställ i kylskåp en timme.
  2. Skala och skär ner äpplen i lite mindre bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör, äpplen, russin och socker. Låt smälta ihop i ett par minuter. Slå på rom. Låt koka in. Tag upp och låt kallna.
  3. Smuldeg: Blanda ihop smuldegen. Se recept > Smulpaj - grundrecept.
  4. Kavla ut pajdegen. Klä en form cirka 24 cm i diameter. Låt stå kallt i minst 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Förgrädda pajskalet i 5 minuter. Läs mer > Så förgräddas pajskal.
  7. Fyllning: Fyll skalet med äpplena. Smula över smuldegen. Sätt in i ugnen igen i 10-15 minuter tills smulorna fått färg.
  8. Servera med lite lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite rom.

Pajdegsalternativ

Klassisk svensk pajdeg

Smulpaj - grundrecept

Pâte sucrée, fransk söt pajdeg

Söt pajdeg

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Äppelpaj med romrussin