Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 467

Kcal / portion: 217

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1734 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 28%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 37%
Smör el. margarin 125.0 gram 52%
Strösocker 0.5 dl 11%
Vatten 2.5 msk 0%
Alternativ:
Äggula 1.0 styck Äts ej
Florsocker 0.8 gram Äts ej
Ägg 1.0 styck Äts ej
Tillbehör:
Plastfilm Äts ej
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Pajdegstyngder > Äts ej
Kockskolan:
Om söt pajdeg > Äts ej
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Önskas även pajlock dubblas ingrediensmängden. Öka med 50% för pajremsor. Recept är ofta förenklingar av detta grundrecept.
- Deg: Tärna kallt smör och lägg i kylskåpet. Blanda mjöl och socker i en bunke eller på bakbord. Tillsätt smörtärningarna. Böka ihop det med fingrarna till en grynig massa (~3 minuter). Överarbeta inte. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen till en inte alltför homogen deg. Degens skall inte knådas onödigtvis. Degtesta.
- I matberedare: Använd kniven. Pulsera samman mjöl och socker. Tillsätt tärnat kylskåpskallt smör. Pulsera samman till en grynig massa. Tillsätt vatten intill kanten och pulskör kort stund med kniven. Degtesta. Se film "Pajdeg i matberedare" på > Om söt pajdeg.
- Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
- Handpressa: Är degen mycket ojämn med större fettklumpar pressas den ut med näven. Tryck ut degen framåt med handflatan. Upprepa någon gång tills smidig deg.
- Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter, helst 1 timme eller mer.
- Kavla ut degen försiktigt på mjölat bakbord, utan att rulla för mycket fram och tillbaka med kaveln. Kavla framåt, vrid degen några gånger, till en tunn deg cirka 3 millimeter tjock, lagom stor att täcka formen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut över formen. Tryck försiktigt till degen i botten runt kanten. En degklump passar som tryckkudde.
- Pajkant: Man kan skära av med kniv överflödig deg ovanför pajkanten. Vid gräddning krymper degen, särskilt för vattendeg, varvid pajkanten brukar bli hackigt ojämn. Vill man få en fin kant spar man deg någon centimeter över kanten. Vik ner överflödet och trycker ihop till en tjockare vågig kant.
- Grädda pajskal: Skall pajskalet bara fyllas och inte gräddas ytterligare, sätts det in i 175°C och gräddas i cirka 20 minuter.
- Förgrädda pajskal: Sätt ugnen på 200-225°C. Förgräddning görs om man önskar fastare, krispigare pajskal i pajen. Gäller speciellt vid fuktig/blöt fyllning. Gör många hål med gaffel i botten på pajen. Pajdegstyngder kan användas så att degen inte buktar sig. Förgrädda cirka 10 minuter i ugn 225°C eller cirka 15 minuter i 200°C. Än fastare pajskal fås om man penslar degen med uppvispat ägg de sista minutrarna i ugnen. Ta ut och låt kallna.
- Fyllning: Fyll pajskalet med önskad fyllning. Äppelpaj är vanligast. Grädda i 175°C.
Kockens kommentar
Äggula och florsocker ger fastare resultat, vilket är brukligt i fransk Pâte sucrée (se dito recept). Man kan använda helt ägg, men exkludera i så fall vatten. Vatten och äggvita gör degen elastiskt och enklare att kavla ut. Är smörmängen extra riklig som i mördeg behövs inte vätska (se recept > Mördeg). En variant av söt pajdeg är så kallad smulpaj (se recept via länk nedan). Fransk Pâte sucrée är ofta ett bättre pajdegsval till efterrättspajer än den traditionella svenska vattendegen. Läs mer > Om söt pajdeg.Alternativ
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan