Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 186
 
    
                Kcal / portion: 259
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 3108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rundkornigt ris 1.0 dl 9%
Vatten 2.0 dl 0%
Salt 1.0 krm 0%
Mjölk 5.0 dl 10%
Sötmandelkärna 1.5 dl 16%
Ägg 2.0 styck 4%
Mjölk 3.5 dl 7%
Grädde 1.5 dl 17%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Saffran 0.5 gram 0%
Tillbehör:
Vispgrädde 3.0 dl 35%
Sylt 0%
Form rymmande > 1.5 liter %
Kockskolan:
Landskapsrätter > Äts ej
Om ris > Äts ej
Om pannkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka grötris: Koka ris i lättsaltat vatten cirka 10 minuter under lock. 
- Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
- Skålla mandel (koka 1-2 minuter). Låt svalna något. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
- Pannkaka: Sätt ugnen på 200°C.
- Smörj en ugnssäker form med hög kant. 
- Vispa ihop mjölk, grädde och ägg.
 Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.
- Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera med vispad grädde.
Kockens kommentar
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Det är en "rispannkaka" (läs mer > Om pannkakor). Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och hallon. Blåhallon växer vilt främst i Skåne och på Gotland (läs mer > Blåhallon). Saffranpannkaka är utsedd av ICA Buffé till Gotlands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
- 
                
                    Söt pajdeg till efterrättspaj - grundreceptTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pâte sucrée, söt fransk pajdegTid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Finpaj med lock - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Frangipane - mandelkräm till finpajerSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    ToscapajTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ålandspannkaka med katrinplommonkrämTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Lemon curd tartelette, citronkrämspajTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Limepaj med passionerad fruktsåsTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              