Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 508
 
    
                Kcal / portion: 2298
 
    
                GBR (GI) / port: 24
Recept: 4596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 39%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smör 250.0 gram 40%
Strösocker 250.0 gram 22%
Ägg 200.0 gram 5%
Mandelmjöl 250.0 gram 33%
Smaksättningsalternativ:
Vaniljpulver 0%
Ingefära 0%
Kockskolan:
Om fragipane > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Frangipane är en mandelkräm som används i finpajer. Se film, klicka på "bakingbyer" under bilden ovan.
Kräm:
- Vispa smör och socker poröst och vitt.
- Vispa samman med ägg.
- Rör ihop med mjöl till en fin smet.
- Smaksätt krämen med vanilj, ingefära eller enligt egen smak om så önskas.
- Tillsätter man crème patisseri med cirka 1/5-del blir smeten ännu finare i konsistensen. Se recept via länk nedan.
Tårtor och bakelser: Fragipane används till fyllning i pajdegsformer, mandelmusslor och liknade. Se recept via länkar nedan. Bakverket kan lämpligen dekoreras med allehanda frukt, som bör vara ganska torr, inte blöt (se filmen). Krämen kan också varvas med frukt, sylt, mandelflarn med mera som i klassisk engelsk Bakewell tart.
Kockens kommentar
Frangipane har sitt ursprung från Italien, en sammandragning av "frangere il pane" (bryta brödet). Det sägs vara namngivet efter markis Muzio Frangipani, som delade ut bröd till fattiga i Rom på 1000-talet, men andra anekdoter förekommer.Ingredienser: 1 dl mandelmjöl ~40 gram, 1 dl strösocker ~94 gram, ägg normalstora ~60 gram.
Passar till
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Frangipane - mandelkräm till finpajer
- 
                
                    Söt pajdeg till efterrättspaj - grundreceptTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pâte sucrée, söt fransk pajdegTid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Finpaj med lock - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Frangipane - mandelkräm till finpajerSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    ToscapajTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ålandspannkaka med katrinplommonkrämTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Lemon curd tartelette, citronkrämspajTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Limepaj med passionerad fruktsåsTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              