Frangipane - mandelkräm till finpajer

Foto: bakingbuyer1

Frangipane - mandelkräm till finpajer

Lägg till ingredienser

Satser: 2

Smör

250.0 

gram

Strösocker

250.0 

gram

Ägg

200.0 

gram

Mandelmjöl

250.0 

gram

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljpulver

 

 

Ingefära

 

 

Bittermandelolja

 

 

 

Kockskolan:

 

Om fragipane >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 508

Kcal / portion: 2298

GBR (GI) / port: 24

Recept: 4596 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 39%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 452 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 250.0 gram 40%

Strösocker 250.0 gram 22%

Ägg 200.0 gram 5%

Mandelmjöl 250.0 gram 33%

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljpulver 0%

Ingefära 0%

Bittermandelolja 0%

 

Kockskolan:

Om fragipane > Äts ej

Tillagning

Frangipane är en mandelkräm som används i finpajer. Se film, klicka på "bakingbyer" under bilden ovan.

Kräm:

  1. Vispa smör och socker poröst och vitt.
  2. Vispa samman med ägg.
  3. Rör ihop med mjöl till en fin smet.
  4. Smaksätt krämen med vanilj, ingefära eller enligt egen smak om så önskas.
  5. Tillsätter man crème patisseri med cirka 1/5-del blir smeten ännu finare i konsistensen. Se recept via länk nedan.

Tårtor och bakelser: Fragipane används till fyllning i pajdegsformer, mandelmusslor och liknade. Se recept via länkar nedan. Bakverket kan lämpligen dekoreras med allehanda frukt, som bör vara ganska torr, inte blöt (se filmen). Krämen kan också varvas med frukt, sylt, mandelflarn med mera som i klassisk engelsk Bakewell tart.

Kockens kommentar

Frangipane har sitt ursprung från Italien, en samman­dragning av "frangere il pane" (bryta brödet). Det sägs vara namngivet efter markis Muzio Frangipani, som delade ut bröd till fattiga i Rom på 1000-talet, men andra anekdoter förekommer.

Ingredienser: 1 dl mandelmjöl ~40 gram, 1 dl strösocker ~94 gram, ägg normalstora ~60 gram.

Passar till

Pajdegsform

Pâte sucrée, deg till pajdegsform

Mandelmusslor

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Frangipane - mandelkräm till finpajer