Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 508

Kcal / portion: 2298

GBR (GI) / port: 24
Recept: 4596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 39%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smör 250.0 gram 40%
Strösocker 250.0 gram 22%
Ägg 200.0 gram 5%
Mandelmjöl 250.0 gram 33%
Smaksättningsalternativ:
Vaniljpulver 0%
Ingefära 0%
Kockskolan:
Om fragipane > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Frangipane är en mandelkräm som används i finpajer. Se film, klicka på "bakingbyer" under bilden ovan.
Kräm:
- Vispa smör och socker poröst och vitt.
- Vispa samman med ägg.
- Rör ihop med mjöl till en fin smet.
- Smaksätt krämen med vanilj, ingefära eller enligt egen smak om så önskas.
- Tillsätter man crème patisseri med cirka 1/5-del blir smeten ännu finare i konsistensen. Se recept via länk nedan.
Tårtor och bakelser: Fragipane används till fyllning i pajdegsformer, mandelmusslor och liknade. Se recept via länkar nedan. Bakverket kan lämpligen dekoreras med allehanda frukt, som bör vara ganska torr, inte blöt (se filmen). Krämen kan också varvas med frukt, sylt, mandelflarn med mera som i klassisk engelsk Bakewell tart.
Kockens kommentar
Frangipane har sitt ursprung från Italien, en sammandragning av "frangere il pane" (bryta brödet). Det sägs vara namngivet efter markis Muzio Frangipani, som delade ut bröd till fattiga i Rom på 1000-talet, men andra anekdoter förekommer.Ingredienser: 1 dl mandelmjöl ~40 gram, 1 dl strösocker ~94 gram, ägg normalstora ~60 gram.
Passar till
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Frangipane - mandelkräm till finpajer
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan