Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 334

Kcal / portion: 433

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4334 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Pajdeg:
Digestivekex choklad 10.0 styck 17%
Smör normalsaltat 75.0 gram 13%
Strösocker 1.0 msk 1%
Pajform (låg kant) > 1.0 styck Äts ej
Fyllning:
Lime 2.0 styck 1%
Äggula 5.0 styck 6%
Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram 31%
Sås:
Passionsfrukt 8.0 styck 2%
Strösocker 1.0 dl 9%
Drambuie 2.0 dl 18%
Bitter (t.ex. Campari) 5.0 cl 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 tim )
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Pajbotten: Smula kex och smält smör. Blanda kexsmulorna med smör och socker. Platta ut degen i smörad form.
- Förgrädda i ugn 10 minuter. Ta ut och låt den kallna.
- Höj ugnstemperaturen till 175ºC.
- Fyllning: Riv limeskal och pressa ut juice. Vispa äggulor tills de tjocknar. Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice. Häll i pajskalet.
- Grädda 10-15 minuter tills smeten blivit fast. Ta ut och låt svalna. Ställ den i kylskåp över natten.
- Ta ut pajen ur kylen 30 minuter före servering.
- Sås: Gröp ur passionsfrukterna med en tesked. Lägg fruktköttet i en kastrull, tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en simmig och fin konsistens.
Kockens kommentar
Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Limepaj med passionerad fruktsås
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan