Finpaj med lock - grundrecept

Foto: David Marks

Finpaj med lock - grundrecept

Lägg till ingredienser

Sats (form 25 cm): 1

Söt pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör el. margarin

125.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Vatten

2.0 

msk

 

Osötad pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör el. margarin

125.0 

gram

Vatten

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Ägg till pensling

1.0 

styck

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

Om inbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 438

Kcal / portion: 1806

GBR (GI) / port: 54

Recept: 1806 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 27%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 413 gram)

Ingredienser

Visa:
Söt pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 35%

Smör el. margarin 125.0 gram 50%

Strösocker 0.5 dl 11%

Vatten 2.0 msk 0%

 

Osötad pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl Äts ej

Smör el. margarin 125.0 gram Äts ej

Vatten 3.0 msk Äts ej

 

Tillbehör:

Ägg till pensling 1.0 styck 4%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film > Klicka på "Foto: David Marks" under bilden.

  1. Tillred pajdeg: Locket kan tillredas av osötad eller söt pajdeg (se recept via länk nedan). Lägg degen i kylskåp i 1 timme eller mer (minst 30 minuter).
  2. Förbered fyllning av bär, frukt eller annat. Paj med lock är speciellt lämplig för blöta fyllningar, för att pajdegen inte mjukas upp av vätskan.
  3. Sätt ugnen på 225°C. Lägg förberedd fyllning i pajformen.
  4. Paj: Degen kavlas ut till en rund, tunn platta (~3 mm). Skär ut ett lagom stort lock (mät med pajformen).
  5. Rulla upp pajdegen på brödkaveln och rulla ut degen över pajen. Lätta på locket och pensla med uppvispat ägg pajformskanten och undersidan av pajlockskanten. Tryck till kanten med tummarna till ett vågigt mönster. Skär ett kryss mitt i locket så att ånga kan strömma ut. Pensla pajlocket med uppvispat ägg. Sockra pajen om så önskas.
  6. Grädda 10 minuter i ~220°C, sänk värmen till ~190°C och grädda färdigt i cirka en halvtimme tills skalet fått fin gyllne färg.

Kockens kommentar

Finpajer kan tillagas på tre sätt. Antingen med ett lock över fyllningen (eng. top crust), med pajbotten toppad med fyllning (eng. bottom crust), eller inbakad fyllning (eng. two crust). Läs mer > Så lagas efterrättspaj.

Alternativ

Söt pajdeg

Pâte sucrée, söt fransk pajdeg

Osötad pajdeg

Pâte brisée, fransk osötad pajdeg

Glutenfri pajdeg

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Finpaj med lock - grundrecept