Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 1015

GBR (GI) / port: 8
Recept: 8123 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 19%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pekannötskärnor 6.0 dl 20%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Pajdeg:
Vetemjöl 4.2 dl 11%
Smör kallt 125.0 gram 11%
Äggula 1.0 styck 1%
Vatten kallt 4.0 dl 0%
Fyllning:
Smör 100.0 gram 9%
Strösocker 2.0 dl 9%
Farinsocker 2.0 dl 7%
Majssirap 2.0 dl 11%
Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %
Salt 1.0 krm 0%
Ägg 3.0 styck 2%
Tillval:
Tillbehör:
Vaniljglass 8.0 dl 18%
el. vispgrädde 6.0 dl Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka "Food Wishes" under bilden.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Nötterna skall inte hackas. Mängd nötter skall vara så att det mer än väl fyller ett lager på pajen. Riv apelsinskal om sådan önskas.
- Pajbotten: Tillred en pajdeg och förgrädda den enligt eget önskemål. Se alternativ via länk nedan. Vi valde en osötad pajdeg för att fyllningen i sig är väldigt söt > Pâte brisée, fransk pajdeg med ägg. Låt pajbotten svalna.
- Rosta nötterna i ugnen cirka 8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.
- Fyllning: Lägg alla fyllningsingredienserna utom ägg i en kastrull (även apelsinzest). Värm på så att allt smälter samman under omrörning. Ta av när det kokar och bubblar sig. Låt svalna i minst 10 minuter.
- Vispa ihop äggen i en bunke. Tillsätt försiktigt avsvalnad sockersmet under vispning, först lite i taget.
- Grädda: Bred ut nötterna på pajen. Häll på fyllningen. Rör om lite försiktigt, se till att alla nötter blir täckta med smet. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter. Ta ut. Kontrollera att smeten stelnat. Om inte, sätt in pajen en stund till i ugnen.
- Servera med glass eller vispad grädde.
Kockens kommentar
Detta är en mäktig paj, så den kan med fördel delas i fler än 8 bitar. Pecan Pie är en klassisk amerikansk nöttårta, där pekannötterna odlas. Läs mer > Klicka på ingrediens pekankärnor.Passar till
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Klassisk svensk pajdeg med vatten
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan