Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj

Foto: Food Wishes, Pecan Pie

Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 8

Pekannötskärnor

6.0 

dl

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.2 

dl

Smör kallt

125.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Vatten kallt

4.0 

dl

 

Fyllning:

 

Smör

100.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Farinsocker

2.0 

dl

Majssirap

2.0 

dl

Vaniljextrakt konc.

2.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Ägg

3.0 

styck

 

Tillval:

 

Apelsinskal rivet

 

 

 

Tillbehör:

 

Vaniljglass

8.0 

dl

el. vispgrädde

6.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 1015

GBR (GI) / port: 8

Recept: 8123 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 19%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 303 gram)

Ingredienser

Visa:

Pekannötskärnor 6.0 dl 20%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Pajdeg:

Vetemjöl 4.2 dl 11%

Smör kallt 125.0 gram 11%

Äggula 1.0 styck 1%

Vatten kallt 4.0 dl 0%

 

Fyllning:

Smör 100.0 gram 9%

Strösocker 2.0 dl 9%

Farinsocker 2.0 dl 7%

Majssirap 2.0 dl 11%

Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %

Salt 1.0 krm 0%

Ägg 3.0 styck 2%

 

Tillval:

Apelsinskal rivet 0%

 

Tillbehör:

Vaniljglass 8.0 dl 18%

el. vispgrädde 6.0 dl Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka "Food Wishes" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Nötterna skall inte hackas. Mängd nötter skall vara så att det mer än väl fyller ett lager på pajen. Riv apelsinskal om sådan önskas.
  3. Pajbotten: Tillred en pajdeg och förgrädda den enligt eget önskemål. Se alternativ via länk nedan. Vi valde en osötad pajdeg för att fyllningen i sig är väldigt söt > Pâte brisée, fransk pajdeg med ägg. Låt pajbotten svalna.
  4. Rosta nötterna i ugnen cirka 8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.
  5. Fyllning: Lägg alla fyllningsingredienserna utom ägg i en kastrull (även apelsinzest). Värm på så att allt smälter samman under omrörning. Ta av när det kokar och bubblar sig. Låt svalna i minst 10 minuter.
  6. Vispa ihop äggen i en bunke. Tillsätt försiktigt avsvalnad sockersmet under vispning, först lite i taget.
  7. Grädda: Bred ut nötterna på pajen. Häll på fyllningen. Rör om lite försiktigt, se till att alla nötter blir täckta med smet. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter. Ta ut. Kontrollera att smeten stelnat. Om inte, sätt in pajen en stund till i ugnen.
  8. Servera med glass eller vispad grädde.

Kockens kommentar

Detta är en mäktig paj, så den kan med fördel delas i fler än 8 bitar. Pecan Pie är en klassisk amerikansk nöttårta, där pekannötterna odlas. Läs mer > Klicka på ingrediens pekankärnor.

Passar till

Pâte sucrée, söt fransk pajdeg

Söt pajdeg till efterrättspaj

Klassisk svensk pajdeg med vatten

Proffsets krispiga pajskal

Pâte brisée, fransk pajdeg med ägg

Superenkel glutenfri pajdeg

Snabb pajdeg till matpaj

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj